Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La costa de Barcelona és la segona amb més plàstics del Mediterrani
  • CA

La franja litoral de Barcelona és la segona amb més residus plàstics al Mediterrani, amb una acumulació diària de 26,1 quilos per quilòmetre, segons l’estudi de WWF Stop the flood of plastic. Barcelona només queda superada per la costa de Cilicia, a Turquia, amb 31,3 quilos per quilòmetre. La segueixen Tel-Aviv, a Israel (21 quilos); el Delta del Po, a Itàlia (18,2); València (12,9); l’egípcia Alexandria (12,7); Alger, a Algèria (12,2); la badia francesa de Marsella (9,4), i la també turca Esmirna (7,2).

Precisament aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona ha apel·lat a la corresponsabilitat de la ciutadania per reduir els residus plàstics a les platges de cara a la revetlla de Sant Joan, que se celebra la nit d’aquest diumenge. Per primer cop es recollirà la fracció d’envasos a les platges amb 2.000 papereres específiques, després d’una prova l’any passat a dues d’elles. En conjunt les platges barcelonines disposaran de 2.500 papereres i l’Ajuntament apilarà durant el dilluns restes sense recollir en 100 metres quadrats a la platja Nova Icària per sensibilitzar sobre la generació de residus.

Quart productor de plàstic

Espanya ocupa el quart lloc en producció de plàstic –per darrere d’Itàlia, Turquia i França– i està entre els tres països amb un percentatge més gran de residus plàstics reciclats, ja que representa el 13,2% del total analitzat a l’informe. L’organització avisa que la conca mediterrània genera el 10% de tots els productes plàstics, la qual cosa la converteix en el quart productor mundial d’aquest material. Els països del mediterrani generen 24 milions de tones de residus plàstics cada any, el 72% de les quals acaben en un procés de tractament de residus controlat.

34.000 ampolles al mar cada minut

En el seu informe, WWF destaca que cada any acaben en el Mediterrani 570.000 tones de plàstic, l’equivalent d’abocar 33.800 ampolles de plàstic al mar cada minut. Les activitats costaneres provoquen la meitat dels abocaments de plàstic, mentre que el 30% arriba a través de rius i la resta prové de fonts de contaminació de plàstic d’activitats des del mar, com el comerç marítim i la pesca.

Detalla que el turisme augmenta “significativament” la generació de residus en les costes mediterrànies, que són visitades anualment per uns 200 milions de turistes. En alguns municipis costaners, els visitants d’estiu generen un augment del 30% de residus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa