Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cops i amenaces contra detractors del nou govern bolivià en un acte del consolat
  • CA

Un acte del consolat de Bolívia celebrat divendres va acabar a cops i amenaces cap a activistes que hi havien irromput per denunciar el govern actual del país. El cònsol bolivià a Barcelona havia acabat de presentar les noves autoritats diplomàtiques que s’incorporen a la capital catalana i havia fet la rendició de comptes del consolat quan dues activistes van interrompre les seves paraules per criticar “els morts, ferits i detinguts” pel govern que va substituir el fins fa poc era president, Evo Morales, segons ho narra al TOT Barcelona Mycaela García Espín, activista de la Plataforma Llatinoamèrica Unida Barcelona. 

Després que Morales guanyés les eleccions del 20 d’octubre de l’any passat, va ser acusat de frau i va exiliar-se a Mèxic. Morales va marxar finalment a Argentina, on actualment resideix i des d’on segueix el procés polític que viu Bolívia, que ha de celebrar unes eleccions convocades per la presidenta interina Jeanine Áñez.

Diversos activistes contraris al govern d’Áñez van assistir a la Casa del Mar (Poble-sec), on se celebrava l’acte, per mostrar el seu descontentament amb les conclusions de l’any que exposava el cònsol, però els assistents els van rebre amb amenaces i cops. Un dels activistes, el coordinador del Moviment Al Socialisme (MAS) Remy Crespo, va ser agredit a més d’amenaçat. Quan estava assegut preparat per seguir l’acte, que va ser divendres a les 18 hores, quatre homes el van forçar a marxar agafant-lo pels braços i pel coll. Així ho relata a la denúncia interposada als Mossos d’Esquadra, a què ha tingut accés aquest diari. 

Els mateixos homes el van agredir amb cops de puny i puntades de peu, segons explica a la denúncia. “L’agressió que va patir va ser una barbaritat”, explica Mycaela García en conversa amb aquest diari. 

Un dels activistes ferits, Remy Crespo / Cedida

Un dels activistes ferits, Remy Crespo / Cedida

Les dues activistes que l’acompanyaven, Mycaela García Espín i Ruth Gabriel, van interrompre l’acte amb consignes contra la “massacre” que viu Bolívia i el “cop d’estat”. Gabriel és coordinadora de Bolivia Unida contra el Golpe. A més, portaven samarretes tacades de sang falsa i cridaven “ustedes, golpistas, son los terroristas”, tal com es veu a un dels vídeos que ha obtingut el TOT Barcelona.

 

Després de l’aparició dels activistes detractors del nou govern bolivià, alguns dels assistents els escridassen i graven. 

Després d’haver aturat la intervenció del cònsol, Gabriel i García van rebre amenaces i empentes. En concret, Gabriel ha denunciat als Mossos que quatre persones li van dir que la matarien. A més, recorda que li van trencar les ulleres en caure a terra per una empenta. 

En veure com agredien a Remy Crespo, Mycaela García va decidir marxar perquè va sentir “por”, segons expressa a la denúncia. Ja al carrer, però, un home i una dona la van perseguir i li van fer comentaris “racistes” com ara “equatoriana de merda” i “marxa al teu país”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa