Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El conflicte per la llum gratuïta per a treballadors acaba amb una vaga a Endesa
  • CA

Treballadors d’Endesa s’han manifestat aquesta tarda per exigir un nou conveni col·lectiu i contra la precarització de la plantilla. Els sindicats afirmen que durant un any i mig han intentat negociar amb l’empresa un conveni col·lectiu però que no se n’han sortit. El secretari general de CCOO d’Endesa a Catalunya, Ricard Serrano, critica que la companyia ha “aprofitat” la manca de conveni per “rescindir” drets dels treballadors.

La marxa ha començat a les oficines de la companyia elèctrica a l’avinguda Vilanova número 12 i ha acabat a la plaça Sant Jaume. La protesta ha anat acompanyada de crits contra l’empresa propietària d’Endesa, la italiana de propietat pública Enel, i la vaga ha estat secundada pel 80% de la plantilla, segons els sindicats destaquen a l’ACN. “Una empresa com la nostra no pot estar sense conveni col·lectiu”, s’ha queixat Serrano. 

Fonts d’Endesa situen l‘inici del conflicte en la manca d’acord amb els treballadors pel que fa al benefici social de la plantilla. Fins ara els treballadors, tant en actiu com jubilats, disposaven de llum gratuïta. L’empresa, però, va decidir reorientar aquesta política per afavorir un consum sostenible. Segons dades de “diversos organismes públics” difoses per Endesa, el consum mitjà d’una família espanyola està entre 2.200 i 3.900 kWh a l’any, mentre que el de les persones que es beneficien de la tarifa d’empleat és de 8.913 kWh/any. El president d’Endesa, Borja Prado, que avui deixava el càrrec, ha apostat per posar “racionalitat” als nivells de consum dels treballadors. Per això, l’empresa proposa limitar l’ús de la llum entre els treballadors actius i que els treballadors jubilats deixin de tenir-la de forma gratuïta. 

Sobre la vaga, Endesa la considera una mesura de pressió “inacceptable”. La qualifica així perquè, després que el 27 de desembre es trenquessin les negociacions, al gener el departament de Treball va instar les dues parts a reprendre-les. Fins ara els sindicats i l’empresa s’han reunit dues vegades i tenien prevista una tercera trobada, que s’ha posposat per la convocatòria de la vaga. “Endesa està disposada a seguir negociant per arribar a un acord”, afegeixen fonts de la companyia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa