Condemnat a 3 anys i mig de presó per tallar la Ronda de Dalt el 2017

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a tres anys i mig de presó per desordres públics greus a un manifestant que va tallar la Ronda de Dalt durant la vaga general del 8 de novembre del 2017, convocada contra l’aplicació de l’article 155. Un segon manifestant ha rebut una pena d’un any de presó per desordres greus.

Segons la sentència, recollida per l’agència ACN, els condemnats haurien intimidat i amenaçat alguns conductors atrapats en el monumental embús. El tribunal els ha absolt de delictes contra el trànsit, i també ha absolt de tots els delictes a dos activistes més.

Agreujant de reincidència

Un dels dos condemnats és Francisco Garrobo, conegut activista de Nou Barris i de l’esquerra independentista. Va ser un dels portaveus de l’acampada del 15M, havia militat en formacions unionistes i al Partit Pirata, va col·laborar un temps a l’àrea de comunicació de la CUP i darrerament era molt actiu al moviment contra els desnonaments.

Donat que tenia una condemna lleu de 2017 de tres mesos de presó per desordres públics, el tribunal li ha aplicat l’agreujant de reincidència i la pena s’ha elevat a tres anys i mig. En canvi, l’altre condemnat pel mateix tall de la ronda, Moisés F.D., ha estat sentenciat a un sol any de presó. L’entitat Alerta Solidària i el mateix Garrobo ja han avançat a través de Twitter que exerciran el dret a recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Els fets, segons la sentència

El fiscal demanava 5 anys de presó per a un dels acusats i 3 anys de presó per a la resta. Segons considera provat la sentència, els dos condemnats van acudir a una convocatòria, no comunicada a les autoritats, de les 7 del matí feta pels CDR de Nou Barris i Sant Andreu al Metro de Trinitat Vella. Juntament amb més d’un centenar de persones es van manifestar, en una convocatòria no comunicada, per diversos carrers fins arribar a la sortida número 2 de la Ronda de Dalt, via que van acabar tallant en els dos sentits fins les 11 del matí. El tall va provocar cues de prop de 15 quilòmetres, i va afectar uns 4.000 turismes i 750 camions.

Els dos homes van mantenir “enfrontaments verbals i amb gestos” i “actituds amenaçadores” amb els conductors dels vehicles aturats, cosa que va crear “nombroses situacions de conflicte”. De fet, Moisés F.D. va arribar a colpejar un conductor, que el va denunciar i segueix un procediment judicial paral·lel. Els manifestants van sacsejar diversos vehicles.

Els Mossos d’Esquadra van intentar que els manifestants obrissin el pas a la circulació, però aquests s’hi van negar. Després de negociar amb Garrobo, que “es va comportar en tot moment com a responsable del piquet”, els Mossos van poder obrir un carril de circulació en alguns moments, fins que els manifestants van decidir marxar voluntàriament.

Comentaris

    Ricard Novembre 24, 2020 | 21:06
    INTOLERABLE.
    Inde Novembre 25, 2020 | 08:40
    E.R.C. con su apoyo a los presupuestos ,lo resolverá rapidamente.

Nou comentari