Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pressió veïnal atura el desallotjament de la Casa Àfrica al Poblenou
  • CA

Un centenar de persones s’han concentrat davant la casa ocupada batejada amb el nom de Casa Àfrica, al carrer Marià Aguiló, 35 del Poblenou des d’abans de les set del matí i han aconseguit el seu objectiu: aturar el desallotjament de l’edifici. Després de més de sis hores de protesta –absolutament pacífica i sense cap incident–, la comitiva judicial que s’ha mantingut apartada i en contacte amb els mediadors dels Mossos d’Esquadra i representants de l’Ajuntament, ha comunicat que no es donaven les condicions adequades per fer el desnonament, a causa de la concentració de gent. Finalment, els representants de la propietat han acceptat no fer-lo avui i donar un mes de marge a les persones que viuen a l’immoble, l’administració i entitats de suport per trobar-los una sortida.

La proposta de suspensió s’ha fet amb la voluntat de trobar una solució habitacional per a les persones que ocupen la casa actualment, ja que no tenien garantida una alternativa per a tots.  L’acord s’ha concretat tot i la negativa inicial de la propietat, que remarcava que ja havien estat advertits de la data del desallotjament. “Ara tenen una nova data límit i esperem que la compleixin”, han declarat representants del fons d’inversió a aquest diari.

Pel que fa als portaveus dels ocupants, han celebrat la resistència veïnal i han afegit que “en aquest mes ja es veurà què passa, de moment tenim 30 dies més”. També han agraït la “solidaritat” i l'”humanitat” en l’aposta “pels drets humans” que han mostrat el centenar de persones que han passat per davant de la Casa Àfrica aquest matí. 

Ocupants de la Casa Àfrica, al Poblenou, celebrant que s’ha aturat el desallotjament / D.C.

Fins a les 12, però, no havia aparegut ni la comitiva judicial ni la policia. Ha sigut poc després del migdia que s’han presentat agents dels Mossos d’Esquadra, en funció de mediadors, i han iniciat converses amb representants de l’Ajuntament, tant del Servei d’Intervenció en la Pèrdua d’Habitatge i Ocupació (SIPHO) com del districte de Sant Martí.

Mossos d'Esquadra parlant amb representants de l'Ajuntament mentre un grup de veïns i activistes bloquegen l'accés a la Casa Àfrica per impedir que sigui desallotjada / D.C.

Mossos parlant amb representants de l’Ajuntament mentre un grup de veïns bloquegen l’accés a la Casa Àfrica per impedir el desallotjament / D.C

A la casa els últims mesos hi han conviscut una trentena d’immigrants recent arribats a Barcelona que s’havien quedat sense alternativa habitacional. Per això, l’Ajuntament va mediar per aconseguir aturar un primer intent de desallotjament al gener. Finalment, però, el propietari ha aconseguit tirar endavant la petició davant dels jutjats per intentar la desocupació. 

L’Ajuntament està desbordat i culpa l’Estat

Fonts municipals expliquen que s’ha fet un recull de la situació dels ocupants per part del SIPHO, que ha valorat si les persones que hi viuen tenen una xarxa de suport a qui demanar ajuda o si es troben totalment desamparats. Tanmateix, el govern municipal assegura que està desbordat i que, com es tracta majoritàriament de demandants d’asil, la competència a l’hora de donar-los acollida és de l’estat espanyol.

Des de l’entitat Emergència Frontera Sud, que assisteix els ocupants, alerten que marxar a viure a albergs “és una solució a amb data de caducitat” que no respon a la voluntat de les persones migrades, que és quedar-se a Barcelona “en un habitatge digne”.

La casa ocupada és un immoble que té la façana protegida com un element patrimonial de la ciutat i que està catalogat com a espai destinat a fer-hi equipaments. Per això, s’ha intentat dialogar amb la propietat perquè desisteixi de forçar el desallotjament, sol·licitat judicialment tot i que no ha demanat llicències per fer cap projecte.

L’Ajuntament va estudiar la possibilitat d’expropiar la casa, però finalment es va descartar perquè es va considerar que el barri està ben dotat d’equipaments i la rehabilitació del lloc era massa costosa, a més de ser un espai massa petit pel que consideraven  necessari, asseguren fonts municipals. Així, va quedar apartada una opció que el fons inversor propietari veia amb bons ulls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa