Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Com veure l’últim eclipsi lunar de l’any a Barcelona
  • CA

L’últim eclipsi lunar de l’any arriba a casa nostra. Caldrà matinar una mica, perquè es començarà a veure aquests divendres a partir de les 7 h del matí. Es tracta d’un eclipsi parcial de Lluna i, en el cas de Barcelona, serà penumbràtic, un fenomen on l’ombra de la Terra enfosquirà la meitat de la lluna.

Les 7.37 h serà el punt àlgid d’aquest eclipsi lunar. Només cinc minuts després ja s’haurà acabat, perquè serà a les 7.42 h quan la Lluna es pondrà. A través de les xarxes socials, el Reial Observatori Astronòmic de Madrid, de l’Institut Geogràfic Nacional, que depèn del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol, ha explicat que “demà dia 19 tindrà lloc un eclipsi parcial de Lluna”.

Segons la informació publicada per aquest organisme, “el màxim succeirà a les 10.04 hora oficial península, però la Lluna ja s’haurà post a Espanya”. “El no peninsular i Canàries veuran l’inici de la fase parcial a les 8.19 h”, apunten. També diuen que “la resta d’Espanya només veurà la fase penumbràtic”.

L’últim eclipsi, el 10 de juny

L’últim eclipsi que es va poder observar a Barcelona va ser el del passat 10 de juny. Aleshores va ser un eclipsi parcial de Sol. Va durar menys d’una hora i quart, perquè va començar a les 11.19 h i 33 segons i va acabar a les 12.33 h i 1 segon, va explicar aleshores l’Ajuntament de Barcelona. El seu punt màxim es va produir a les 11.55 h i 20 segons, quan es va arribar a ocultar un 2,3% del disc solar.

Entre quatre i set eclipsis a l’any

El govern espanyol explica que en un any es produeixen entre quatre i set eclipsis, entre els de Sol i els de Lluna. “Al llarg d’aquest segle, es produiran 223 eclipsis solars, 68 d’ells seran totals, 72 lunars, 7 mixtes i 76 de penombra (parcials). Així mateix, hi haurà 230 eclipsis lunars, 85 d’ells totals, 58 parcials i 87 penumbràtics”, diuen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa