Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Com ha canviat Barcelona en 15 anys, segons Google
  • CA

Les obres de la Sagrada Família, la metamorfosi de les Glòries, el nou mercat de Sant Antoni o l’arribada de l’hotel W al litoral. Són alguns dels canvis més vistosos de Barcelona, que es poden recórrer a través del temps gràcies a la funció de Google Maps Street View. L’eina ofereix la possibilitat de veure els mapes a peu de carrer i navegar per les imatges captades en diferents anys. 

Així, es pot constatar com ha canviat la Ciutat Comtal des de 2007, any en el qual el visor es va posar en funcionament. D’aleshores ençà, els vehicles de Google han anat recopilant imatges de les vies urbanes principals, les façanes dels edificis, l’activitat quotidiana a carrers, avingudes i places que conformen la ciutat. I l’usuari pot circular-hi com un vianant, des del sofà de casa.

Plaça Catalunya el 2008 / Font: Google Street View

La cronologia d’una dècada

El paisatge és canviant, i més a la metròpoli. Ens traslladem a la Barcelona de 2007, quan comença la remodelació del mercat de Sant Antoni, el més antic de Barcelona. S’instal·len així tres carpes provisionals per acollir els tres mercats que li són propis a Sant Antoni: l’alimentació fresca, els encants i el dominical del llibre. No obstant això, la reforma es va anar ajornant a causa de la troballa de les restes arqueològiques, tancant-se les instal·lacions el 2009. 

Mercat de Sant Antoni el 2013, en reformes / Font: Google Street View
Mercat de Sant Antoni el 2019, rehabilitat / Font: Google Street View

Dos anys més tard, una altra fita important: la fisonomia del litoral s’altera per sempre en erigir-se imponent l’hotel W Barcelona. Terra endins també hi ha novetats. El 2013 arriben a la Diagonal voreres de sis metres al tram entre Francesc Macià i Passeig de Gràcia. 

L’Hotel W, el 2012 / Font: Google Street View

Seguim amb el viatge en el temps: el 2011, l’any que vam dir adeu als braus, la ronda de Sant Antoni recupera la Fàbrica Moritz, reformada per Jean Nouvel. El 2012, la Filmoteca es trasllada fins al cor del Raval. L’alta velocitat és també protagonista dels últims 15 anys: el vell pont del Treball Digne s’enderroca per completar el traçat de l’AVE a la Sagrera.

Nou Pont del Treball Digne, el 2012 / Font: Google Street View

La plaça de les Glòries és un viatge virtual molt interessant també. L’any 2013 s’inauguren els nous Encants Vells, amb un edifici semiobert d’estil contemporani on abans hi havia un racó arbrat, anomenat “el bosquet”. També Google Street View permet tornar a veure el desaparegut tambor viari, que ha donat pas a túnels per soterrar el trànsit i un parc diàfan construït per fases. 

Glòries sense els Encants Vells, el 2008 / Font: Google Street View
El Mercat dels Encants Vells en construcció, el maig de 2012 / Font: Google Street View
El nou Mercat dels Encants Vells el 2019, un cop acabat / Font: Google Street View

El 2016, una fita més per a la mobilitat barcelonina: per fi es pot arribar a l’aeroport amb l’L9 del metro. Un any més tard, el tancament definitiu de la Model: el Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona que havia fet cèlebre el franquisme posa fi a 113 anys de servei.

Finalment ens apropem a l’actualitat: el passat 2021 va finalitzar, després de tres pesats anys d’obres a l’Eixample, la construcció de tres noves sortides d’emergència al túnel de Sants-La Sagrera de la línia d’alta velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa. Barcelona és una ciutat activa i mutable, i així queda registrat a Street View any rere any. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa