Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Collserola viu amb la por latent a patir un gran incendi
  • CA

La Serra de Collserola és sens dubte el gran pulmó verd de Barcelona. Les més de 8.000 hectàrees que conformen el parc natural agrupen fins a nou municipis diferents i el converteixen en la zona verda més gran de tota l’àrea metropolitana barcelonina. La importància d’aquest espai natural, però, contrasta amb la seva fragilitat. La manca de pluges que ha caracteritzat els últims anys i els efectes de les onades de calor que recentment han assotat la capital catalana han convertit Collserola en una peça realment vulnerable davant possibles incendis forestals.

Només aquest estiu, l’Ajuntament de Barcelona ja s’ha vist obligat a activar en dues ocasions el Pla d’Actuació Municipal per a Risc d’Incendis Forestals per les altes temperatures registrades a la ciutat, l’últim dels quals a mitjans d’aquest mateix mes d’agost. Aquesta mesura implica que els set parcs de Bombers de Barcelona es mantenen a ple rendiment per poder actuar ràpidament en cas de detectar un foc i que es reforça la presència dels efectius a la zona de Collserola, on es concentra la gran part de la massa forestal de la ciutat i el punt més vulnerable davant possibles incendis.

Un veïnat en guàrdia

Episodis d’alt risc d’incendi com aquests es viuen amb especial preocupació entre els veïns de barris com el de Vallvidrera, que es troba incrustat en ple parc natural i que no compta amb un accés senzill per carretera. “No podem abaixar la guàrdia. Que ara no estiguem en alerta extrema no vol dir que en qualsevol moment no es pugui produir un gran incendi. No volem estar cada any tocant fusta”, assegura Salva Ferran. Aquest bomber jubilat fa anys que resideix en aquest barri barceloní a les alçades i és una de les persones que van impulsar la creació dels plans d’autoprotecció de la zona el 1994, quan diversos incendis a Collserola i al Montseny van fer despertar la por entre el veïnat de Vallvidrera.

“Ens vam adonar que era necessari organitzar-nos no només per saber què fer davant un foc abans de l’arribada dels bombers, sinó també per realitzar tasques preventives que permetessin reduir la massa forestal que podria actuar com a combustible“, explica Ferran, que des d’aleshores ha coordinat la renovació d’aquests plans amb el cos d’emergències barceloní i l’Associació de Veïns de Vallvidrera.

Sis hores

Tanmateix, el gran detonant que va despertar consciències entre els veïns dels barris que troben dins de l’àmbit del parc natural va ser l’emissió per televisió de L’amenaça incandescent, un documental on s’alertava que, si es donaven les condicions idònies, tota la Serra de Collserola podria cremar en només sis hores. “A partir d’aquest documental molta gent va adonar-se del perill real. Aquestes condicions hipotètiques es donen diversos dies de l’any“, alerta el bomber jubilat, que remarca la vulnerabilitat especial que té la part barcelonina de la serra per les condicions d’insolació, el tipus de vegetació i els diferents vents que l’afecten.

El risc d’incendi continua sent elevat a la Serra de Collserola / Mireia Comas

Fruit d’aquesta preocupació, el juny del 2021 va néixer l’associació Collserola Paisatge Viu, que agrupa veïns dels diferents municipis que conformen el parc natural. Aquesta entitat s’ha convertit en només un any en un important actor pel que fa a la prevenció d’incendis, principalment a través de la formació a escoles i entitats de la zona, però també pressionant les administracions competents perquè inverteixin en la gestió forestal de la serra. “El temps juga en contra nostra. Que es dediquin més recursos en tasques preventives és una necessitat de tota la població. Nosaltres lluitem perquè aquesta inversió pugui arribar aquest mateix hivern“, assenyalen des de l’associació, que considera que aquest reforç no hauria de passar per ampliar la presència d’efectius dels cossos de bombers a la zona.

Les pluges no redueixen el risc d’incendi

La situació d’especial vulnerabilitat de Collserola ha portat les autoritats a extremar enguany les precaucions per reduir al màxim el risc d’incendi. Des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola han impulsat tota una sèrie de mesures de la mà del cos de bombers barceloní per acotar les zones de la serra que necessiten una gestió forestal prioritària tenint en compte el possible comportament del foc i les dificultats que poden tenir els efectius per accedir-hi en cas de necessitat.

“La situació és complexa perquè que hi ha una gran acumulació de combustible forestal que, a més, està molt disponible per cremar degut a la sequera que ja portem acumulada tant d’aquest any com d’anys precedents, que tampoc han estat massa plujosos”, apunta Clara Latorre, cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona. Latorre assegura que les pluges de les darreres setmanes han estat “molt minses” i no han contribuït a reduir pràcticament el risc d’incendi, ja que la majoria de massa forestal continua estant “altament disponible” per cremar. “L’efecte que hagi pogut tenir aquesta pluja és totalment circumstancial i tot just dona certa tranquil·litat per un o dos dies“, remarca.

El risc d’incendi continua sent elevat a la Serra de Collserola / Mireia Comas

En aquest sentit, la cap de guàrdia del cos d’emergències barceloní considera que la gestió forestal de la zona és “necessària” i assenyala que totes les inversions que es facin en aquest àmbit seran “positives” per reduir el risc de patir grans incendis a Collserola. Latorre també veu amb bons ulls que s’impulsin iniciatives com la recuperació de les activitats agrícoles o de ramaderia a través de la introducció de ramats d’ovelles o de rucs, ja que permeten rebaixar aquesta càrrega de massa forestal disponible i faciliten als efectius dels bombers les tasques d’extinció.

Evitar grans incendis i facilitar-ne l’abordatge

Precisament, el cos dels Bombers de Barcelona ha col·laborat en la redacció del projecte impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola que pretén establir una sèrie de punts estratègics per evitar que es puguin generar grans incendis a la serra. Aquesta iniciativa -que compta també amb la participació dels Bombers de la Generalitat i de la Fundació Pau Costa- ha identificat diverses zones on la realització de treballs de gestió forestal permetria trencar la dinàmica dels incendis, reduint la seva virulència i facilitant la resposta dels efectius davant el foc.

Segons ha pogut confirmar el TOT Barcelona, aquests punts ja han estat projectats i la previsió és que aviat es puguin executar aquests treballs de gestió de massa forestal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa