Cinc finques de la serra de Collserola participen en una prova pilot catalana per prevenir incendis a través de la gestió forestal. Sobretot, però, assaja la implantació del mercat de crèdits climàtics a finals d’any.
L’actuació forma part del projecte Life Climark, iniciat el 2017 i a punt de començar la segona fase. El coordina el Centre de la Propietat Forestal (CPF) i hi participen també l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Universitat de Lleida i l’Istituto per i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo (CNR-ISAFOM).
Després d’una primera fase de definició de programa, ara comença a caminar amb una prova a 5 boscos catalans, entre ells Collserola. Es tracta d’actuacions de gestió forestal per mitigar els efectes del canvi climàtic, sobretot el risc d’incendi. També busca la col·laboració amb el sector agrícola i la conservació de la biodiversitat. La principal novetat és com es finança: a través d’un mercat voluntari de crèdits climàtics, que van més enllà dels habituals crèdits de carboni, ja que també inclouen l’impacte de la gestió sobre el balanç de l’aigua i la biodiversitat.
La posada en marxa d’aquest instrument pioner està prevista per finals de 2022. Les 5 finques de Collserola que participen a la prova pilot són públiques i privades. Can Montmany (EMD Valldoreix i Ajuntament de Sant Cugat del Vallès) i Can Ferriol (Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat) són les dues de titularitat municipal. Les tres privades són Can Cussó, Can Ferrer i Bosc Gran de Can Major, que ja tenien vigent un Pla tècnic de gestió i millora forestal.
Aquest febrer comencen les primeres intervencions del pla a Can Montmany (10,2 ha) i Can Ferrer (3,8 ha), amb l’eliminació d’arbres i sotabosc per disminuir la biomassa més inflamable, la poda de peus d’arbrat per donar més vitalitat i resistència als exemplars no talats i la selecció de flora que millori la biodiversitat. Aquestes accions evitarien l’emissió de més de 7.000 tones de CO2 a l’atmosfera durant els pròxims 15 anys, segons les administracions impulsores.
Els treballs van a càrrec de la cooperativa Forest4 i l’empresa Boscat-Fusta –que pertany a la federació de propietaris forestals–. A banda de Collserola, formen part de l’experiència pilot boscs de l’AFG de Les Arenes (el Vallès Occidental), la conca Segre-Rialb (la Noguera i l’Alt Urgell), la serra de Miralles-Orpinell (l’Anoia) i la vall de Lord (el Solsonès). “Les cinc proves pilot que serviran per avaluar cadascuna de les fases d’implantació del futur mercat de crèdits climàtics, de cara a la seva eventual posada en marxa a finals del 2022, sosté l’Oficina.
Encara que pot semblar paradoxal, la tala d’arbres és indispensable per protegir els boscos. En els últims 25 anys la biomassa forestal ha augmentat un 73% a Catalunya i la densitat dels boscos s’ha disparat un 24% des de 1990. El cabal dels rius ha caigut un 30% i espècies pròpies de matollars i espais oberts s’han quedat sense hàbitat per l’expansió del bosc.