Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clara Prats i el grup de recerca BIOCOMSC, Premi Ciutat de Barcelona 2021

Clara Prats i el grup de recerca BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han estat guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona. La investigadora i membre del comitè científic assessor de la Covid-19 del Govern ha rebut el guardó en l’àrea de ciències experimentals i tecnologia, juntament amb els investigadors Daniel López-Codina, Enrique Álvarez Lacalle, Sergio Alonso i Martí Català, membres del grup de recerca BIOCOMSC de la UPC.

El motiu és clar: “La seva contribució a la modelització matemàtica de la dinàmica epidemiològica de la COVID-19 i, especialment, per la seva tasca de divulgació i comunicació de la ciència, fent accessible i comprensible per a la societat el seguiment diari de l’evolució a curt termini de les dades epidemiològiques”, ha acordat per unanimitat el jurat, integrat per Sergi Jordà Puig, com a president, Félix Campelo, Mª Ángeles Serrano, Mª Pau Ginebra i Nanda Rea.

En la categoria de ciències ambientals i de la terra el premi ha estat per l’investigador Santiago Giralt, del Geosciencie Barcelona-CSIC, pel treball Climate change facilitated the early colonization of the Azores Archipelago during medieval times, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. En aquest cas, El jurat, format per Isabel Cacho, com a presidenta, Esther Garcés, Giorgios Kallis, Josep Peñuelas i Frederic Bartumeus Ferrè, fan el reconeixement d’aquest treball per “la rellevància del clima en les migracions humanes i l’impacte de la petjada antròpica en el medi ambient des de temps pretèrits”. “Destaca el lideratge del premiat i la tasca dels equips interdisciplinaris del CREAF, de la Universitat de Barcelona i de l’ICTA de la Universitat Autònoma de Barcelona”, afegeix l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), en una nota de premsa.

Els investigadors Núria López-Bigas, Ferran Muiños i Abel González-Pérez han rebut el guardó en la categoria de ciències de la vida pel seu treball In silico saturation mutagenesis of cancer genes, publicat a la revista Nature, “per la seva contribució a avançar en el coneixement bàsic del càncer desenvolupant mètodes computacionals innovadors i essencials, que permeten desxifrar patrons mutacionals en dades obtingudes de pacients en diferents teixits tumorals”. El jurat ha estat format per Elena Casacuberta Suñer, com a presidenta, Tomàs Alarcón, Anna Janic, Elena Martínez-Fraiz i Jens Lüder. “El Jurat també destaca la importància d’aquest estudi per l’avenç transversal en diferents disciplines de recerca bàsica tals com la genòmica, la biologia evolutiva i la biologia cel·lular”, expliquen.

Els premis tenen una dotació de 9.500 € per categoria, i s’entregaran el 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent. Aquests premiats se sumen als vuit que es van donar a conèixer la setmana passada: La companyia La Veronal, en arts escèniques, el festival Bachcelona, en música, el festival Reteena, en audiovisuals i cultura audiovisual, i Laia Estruch, en arts visuals, i Irene Pujadas, en literatura catalana, Miquel Cabal, en traducció, Edgardo Dobry, en literatura castellana, i Joana Masó, en assaig.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa