Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El centre de Barcelona es mobilitza pels drets humans a l’Iran
  • CA

Prop de 3.000 persones -segons els convocants, 800 segons la Guàrdia Urbana- s’han concentrat pel centre de Barcelona sota el lema ‘Dona, vida i llibertat’ per reclamar que s’aturin les violacions dels drets humans a l’Iran. 41 organitzacions catalanes han donat suport a la iniciativa solidària

La mobilització, iniciada a plaça de Catalunya a les dotze del migdia, ha finalitzat a la plaça Sant Jaume on s’ha llegit un comunicat en català i en iranià amb tres demandes ben clares: l’alliberament dels presos polítics, el cessament de totes les execucions i el posicionament ferm de la comunitat internacional, lluny de l’ambigüitat mostrada fins ara.

En català el comunicat l’ha llegit Natza Farré (Òmnium), Carme Suñer (FundiPau), Mar Companys (Lafede.cat) i Mireia Roig (estudiant de la UAB). També s’han pogut escoltar dues cançons populars que han barrejat el català i el persa mentre que la poeta Mireia Calafell ha recitat en català ‘Baraye’, considerat l’himne de la revolució a l’Iran.

Denúncies de detencions i assassinats

Els manifestants denunciaven que en només quatre mesos el règim iranià ha detingut més de 20.000 persones “sense cap garantia legal”. L’assassinat d’una jove de 22 anys el proppassat setembre a mans de la denominada ‘policia moral’ va encendre la primera guspira del conflicte.

Els convocants asseguren que actualment hi ha més de cent persones detingudes en risc de ser executades de manera imminent i que, des de l’inici de les protestes el setembre, unes 500 persones han estat assassinades.

Repressió “intensa”

Ana Beltran, una de les organitzadores i filla d’un exiliat iranià, ha denunciat en declaracions a l’ACN que a l’Iran “continua la repressió intensa” i assegura que “al país continua havent-hi molts detinguts i molta violació dels drets humans a dins i fora de les presons“. Recorda que a l’Iran les manifestacions com la d’aquest dissabte a Barcelona estan prohibides, si bé se celebren algunes mobilitzacions “puntuals i esporàdiques”.

Una altra de les organitzadores, l’Elham, ha explicat que a l’Iran la situació es viu amb “molta tristesa i impotència”, però al mateix temps creu que també hi ha “molta força i energia per a posar-hi fi”. Està convençuda que mobilitzacions com la de Barcelona resulten vitals per tal que “tota la comunitat occidental sàpiga que es tracta d’una lluita pels drets humans bàsics. No es tracta només de les dones, estan matant nens i violant a noies molt joves”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a gener 21, 2023 | 17:17
    fat boy gener 21, 2023 | 17:17
    La cup, els comuns i erc hi han anat o han preferit anar a prendre el vermut i el solet?.
  2. Icona del comentari de: Ricard a gener 21, 2023 | 18:58
    Ricard gener 21, 2023 | 18:58
    A mi em preocupa força abans que ningú no plantegi una mani pels inexistents drets humans dels catalans, perseguits, espiats o empresonats sempre que els castellans volen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa