Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou Barris denuncia ‘censura’ en un nou aniversari de la mort de Facerías

El districte barceloní de Nou Barris ha tornat a recordar un 30 d’agost més la mort del maquis Josep Lluís Facerías. Aquest guerriller antifranquista va ser assassinat l’any 1957 en una emboscada al barri de Porta, on actualment s’erigeix la plaça Madres de la Plaza de Mayo. La commemoració del 65è aniversari de la seva mort, però, ha tingut aquest any un especial caràcter reivindicatiu.

La Taula Unitària de Nou Barris per la República -que agrupa diferents associacions de la zona i també partits polítics- ha aprofitat l’ocasió per denunciar “censura” per part del consistori a l’hora d’instal·lar el faristol que ha de substituir la placa que actualment recorda la figura de Facerías. En un escrit publicat a la seva pàgina web, l’agrupació assegura que la comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament els ha demanat introduir una sèrie de canvis en el text que acompanyarà l’estructura per contextualitzar la trajectòria del guerriller per donar més pes a l’explicació històrica que al personatge en si.

Segons la versió de les entitats, el govern municipal argumenta en el seu posicionament remarcant que els faristols estan pensats més per a contextos o situacions que no pas per a persones, de manera que l’homenatge s’hauria de centrar més en l’activitat i importància dels maquis en general i no tant en la història de Facerías.

Un procés que es remunta a l’any 2011

Cal recordar -tal com recull la Directa aquest dimarts- que tot plegat arrenca el 2011, quan la Taula per la República demana a la regidora del districte barceloní dignificar tant la placa de Facerías com la que recorda al col·lectiu argentí Madres de la Plaza de Mayo, que lluita per retrobar els fills desapareguts durant la dictadura i que dona nom a la plaça del barri de Porta on ambdues estan ubicades.

A través de la Regidoria de Memòria Democràtica es va proposar a les entitats el 2019 que, en comptes d’aixecar les plaques, que actualment estan situades a terra, s’instal·lessin uns faristols amb un text recordant els fets. La iniciativa va tenir molt d’èxit iels membres de la Taula Unitària de Nou Barris per la República van acordar el 2021 amb la Marxa del Maquis del Barcelonès i l’entitat Ploma Negra el text que havia d’acompanyar aquesta estructura.

Les entitats demanen “posar fil a l’agulla”

Un any després, però, les entitats s’han trobat amb aquest posicionament del consistori, que qualifiquen de ‘censura’. “No posem en dubte la bona voluntat de la regidoria de Memòria Democràtica, però el procés, per causes diverses, s’ha allargat massa en el temps i cal posar fil a l’agulla per tal d’aprovar el faristol”, remarca la Taula en el comunicat. En la mateixa línia s’ha pronunciat el grup municipal d’ERC a través d’un missatge a les xarxes socials.

Així doncs, l’homenatge desitjat per al maquis Facerías sembla que encara haurà d’esperar almenys uns mesos més.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a agost 30, 2022 | 20:07
    fat boy agost 30, 2022 | 20:07
    Aquesta caterva d'estalinistes i socialfeixistes el volen assassinar de nou.
  2. Icona del comentari de: No lo entiendo a agost 31, 2022 | 11:27
    No lo entiendo agost 31, 2022 | 11:27
    Que hace ER de Castella revindicando la figura de un luchador por la libertad y la democracia, todo lo contrario de lo que defienden, sumision y obediencia a la pseudictadura

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa