Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cau l’imperi de la marihuana que un home controlava des d’un pis de l’Eixample ple d’obres d’art
  • CA

Un veí de l’Eixample s’havia construït el seu imperi del tràfic de la marihuana i el blanqueig de grans quantitats de diners des de casa seva. Per fer-ho, havia confiat principalment en la seva família, que tenia un paper clau en cadascuna de les diverses funcions que necessitava la banda criminal en el seu dia a dia. També tenia contactes, però, arreu de l’estat espanyol. I, quan podia, utilitzava cases llogades d’arreu de Catalunya per distribuir la droga. Finalment, però, els Mossos d’Esquadra l’han enxampat i ha acabat a presó. A més, la policia catalana ha desarticulat la trama i ha detingut 9 persones més, mentre que uns altres sis segueixen investigats.

Segons informen els Mossos en un comunicat, la banda criminal tenia un líder clar, que era el veí de l’Eixample, i que feia almenys tres anys que exercia com a tal. De fet, tot va començar quan els agents van saber que es distribuïa cànnabis des del mateix pis on vivia l’home. Una llarga investigació, però, va acabar revelant que l’entramat era molt més gran del que podrien pensar inicialment. D’entrada, implicava un sèrie de proveïdors de diferents parts del territori espanyol que li feien arribar la droga. La principal zona des d’on arribava la marihuana era Andalusia.

Després, si era possible, el líder de la banda ordenava distribuir-la en diverses cases que tenia llogades a poblacions com Teià, Cabrera de Mar, Alella o Cabrils. Quan es quedava sense finques de lloguer, però, havia de recórrer al repartiment del cànnabis des de la planta superior del seu pis de l’Eixample. Fonts de la policia catalana, a més, constaten que l’organització tenia relació directa i habitual amb un clan familiar instal·lat a una masia de Fogars de la Selva i que, de fet, aquests també eren uns dels principals proveïdors de la banda.

Familiars, socis i experts

Amb tot plegat, els Mossos es van trobar amb una organització “amb un funcionament perfectament estructurat que adoptava diverses mesures de seguretat i autoprotecció” per posar-ho difícil a la policia. En aquest sentit, cadascun dels integrants de la banda tenia una funció clara, i els investigadors n’han pogut donar alguns detalls.

El líder controlava l’operativa. I al seu costat tenia un soci, que sovint controlava els diners, i un altre company de màxima confiança. Per sota, hi havia dos treballadors habituals que formaven part de l’estructura que transportava la marihuana d’Andalusia a Barcelona. En paral·lel, hi havia el germà del líder, que s’encarregava de la protecció del cap, així com de la distribució de droga o el trasllat de diners a Madrid quan era necessari. Una mica més avall en l’organització hi trobem diversos familiars més que bàsicament tenien la funció de “guardar diverses quantitats de diners” generats amb el tràfic del cànnabis.

A més de tot això, però, el grup també s’assessorava d’experts. D’una banda, tenien un enginyer agrònom que gestionava diverses empreses del sector del cànem industrial i que, alhora, servia part de la mariahuana a la banda. Era una remesa que maximitzava beneficis, ja que tenia un principi actiu molt baix —més econòmica— i es barrejava amb la que tenia un percentatge més alt de THC abans de vendre-la. I d’altra banda, el grup comptava amb un assessor econòmic que feia de gestor i aconsellava el líder com desfer-se dels controls administratius del seu capital. Especialment li donava consells sobre com blanquejar “les suculentes sumes de diners obtingudes”, segons els Mossos.

El fet que no tingués cap ingrés declarat des del 2018 i que tingués antecedents per tràfic de drogues previ, però, va deixar clar als investigadors que anaven pel bon camí, quan van comprovar l’alt ritme de vida que portava el principal investigat. En aquest sentit, el cap de la banda i el germà s’havien dedicat, sobretot, a intentar blanquejar els diners engegant negocis de bars i restaurants i amb la compra-venda de xalets, cotxes d’alta gamma o obres d’art de gran valor.

Finalment, però, el passat dimecres es van desplegar tot un operatiu policial que va implicar quatre entrades a Barcelona, una a Sant Andreu de Llavaneres, una altra a Fogars de la Sevla i dues més a Madrid, amb la col·laboració de la Policia Nacional. S’hi van detenir un total de 10 persones, mentre que sis van quedar com a investigades. A més, s’hi va trobar 36 quilos de marihuana i material per envasar-la i distribuir-la, així com joies, 33 quadres, tres caixes de seguretat, així com munició per a una pistola. Tots els arrestats van passar ahir a disposició judicial, i només el líder va acabar entre reixes de manera provisional. De moment, però, no se’n descarten noves detencions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa