Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Salut admet que un annex al MACBA permetria un CAP més gran que a la Misericòrdia
  • CA

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha presentat aquest divendres els detalls del cub annex al MACBA que podria acollir l’ambulatori del Raval Nord. És l’única alternativa que queda vigent sobre la taula a l’opció inicial d’ubicar el CAP a la Capella de la Misericòrdia, un solar que avui per avui està cedit al museu d’art contemporani. Tot i que el braç executor de la conselleria de Salut insisteix que no té competències per decidir la ubicació definitiva, reconeix amb boca petita que el ‘cub’ permet encabir uns 500 metres quadrats més de sostre, l’equivalent a 10 o 12 consultes mèdiques. La balança està molt igualada però sembla que lentament es decanta cap al ‘cub’, a desgrat del govern d’Ada Colau, que sempre ha manifestat la seva preferència per la Misericòrdia igual que els veïns i professionals del CAP.

El director del CatSalut, Adrià Comella, i el cap de la Divisió de Recursos Físics, Martí Ballart, han donat a conèixer diverses recreacions virtuals de com quedaria el nou edifici. “Disposar de 500 m2 permet un programa assistencial de màxims, a la Misericòridia anem justos però hi cabria el programa mínim”, ha contraposat el director. “Al novembre defensàvem la Misericòrdia perquè en aquell moment no hi havia una altra alternativa possible, però avui hi ha dos espais idonis i tenir dos alternatives ens fa ser optimistes”, ha dit Comella. “Estem absolutament determinats a que aquest CAP es construeixi el més aviat possible”, ha reblat.

L’oposició haurà de decidir aquest dijous si valida finalment el cub i deixa resolt abans d’eleccions el destí d’aquest controvertit ambulatori, que fa 12 anys que espera una ampliació urgent per la precarietat de les seves actuals instal·lacions. Les projecccions intenten dissimular l’estretor entre el CAP i la finca veïna, així com l’impacte sobre la plaça dels Àngels, que s’empetitiria en edificar-se un terreny que ara és zona lliure de pas, qualificada de zona verda i propietat de la Diputació de Barcelona. Comella ha assegurat que ja s’ha presentat a “quasi tots els grups polítics” de l’ajuntament el posicionament de Salut i “els esculls de cada proposta”. 

Render de la façana l'interior del 'cub' que acolliria el nou CAP Raval Nord / CatSalut

Render de la façana l’interior del ‘cub’ que acolliria el nou CAP Raval Nord / CatSalut

Dimarts passat la regidora Gala Pin i la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, van mostrar dues opcions de cub, una en forma de cadira i una en forma de prisma. De les dues, el CatSalut ja ha descartat la primer perquè la distribució interior era massa complicada. El govern municipal preveu un últim intent de tirar endavant l’ubicació a la Misericòrdia i ha inclòs una votació sobre el solar a l’últim ple del mandat, que es celebra aquest divendres. En vistes que difícilment rebrà el suport de l’oposició, s’obre a retirar el punt de l’ordre del dia a canvi de la firma d’un protocol d’intencions entre la Generalitat, la Diputació i el consistori barceloní abans d’eleccions.

Pros i contras de cada edifici

Entre Misericòrdia i el ‘cub’ en forma de prisma, reconeix que ambdues tenen inconvenients: “No són tan nets com desitjaríem, però tots dos tenen viabilitat”, ha resumit Ballart. A nivell de pressupost i calendari, no ofereixen grans diferències. L’antiga capella requereix conservar la façana que dóna al pati interior d’illa i això pot encarir el projecte al voltant d’un 15%. El prisma té més sostre potencial, de forma que hi ha més consultes a construir i el preu puja un 20%. Comptat i debatut, diu CatSalut, el pressupost dels dos és equiparable. El pressupost exacte de cada opció no està encara calculat, però de moment Salut té reservada una partida de 5 milions d’euros.

Pel que fa al calendari, que preocupa molt als veïns, la tramitació urbanística és més ràpida a la Capella però la diferència poden acabar sent pocs mesos si les 3 administracions implicades són àgils amb el ‘cub’ i solapen la burocràcia urbanística amb les licitacions de l’obra. Un altre condicionant és la mobilitat, més complicada al cub perquè s’haurà d’habilitar un carril de servei per ambulàncies i pacients amb mobilitat reduïda que creuï la plaça dels Àngels. Cada dia usen l’ambulatori unes 700 persones, que densificarien l’ús ja molt intensiu d’aquest petit pulmó del Raval.

Pati de tarongers que comparteixen la capella de la Misericòrdia, l'escola Labouré i la Casa de la Caritat / Meritxell M. Pauné

Façana de la capella de la Misericòrdia al pati interior d’illa, ple de tarongers / Meritxell M. Pauné

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa