Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una italiana de 36 anys resident a Barcelona, primer cas de coronavirus a Catalunya
  • CA

Una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona que havia viatjat del 12 al 22 de febrer a Milà i Bèrgam (Itàlia) és el primer cas de coronavirus a Catalunya. La nit de dilluns a dimarts ella mateixa va contactar directament amb l’Hospital Clínic, després de detectar-se símptomes lleus similars a una grip, i allà se li va fer el test epidemiològic que ha donat positiu. Ho han explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la doctora Assumpta Ricard, gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, aquesta tarda en roda de premsa. 

Unes 25 persones del seu entorn hauran d’estar en aïllament domiciliari durant 14 dies. Si els apareixen símptomes, Salut intervindrà: “No són malats, són persones sanes i l’únic que fem nosaltres és vigilar-los”, ha dit Guix. Dos o tres cops al dia els visitaran els equips mèdics i els prendran la temperatura. Si tenen febre, se’ls faran altres proves. Fins aquest dimarts al matí havien estat investigades 11 persones a Catalunya i totes han donat negatiu. A banda, 8 persones estan en quarentena a diferents hospitals, se’ls ha fet el test epidemològic i estan pendents de rebre el resultat.

“Un contacte ocasional no es considera estret”, ha detallat Ricard, que ha recordat que el virus es trasmet per les gotes de saliva, a no més de dos metres de distància. En principi s’ha considerat contactes estrets la família i les persones més properes, però Guix ha admès que en els propers dies podrien confinar-se més persones relacionades amb la pacient perquè encara s’estan identificant i “enquestant” tots els contactes de la dona d’ençà que va tornar d’Itàlia. “Hem d’anar valorant fins a quin punt la taca d’oli es va estenent”, ha manifestat el responsable de Salut Pública.

La dona ha donat positiu en una primera prova al Clínic, però el diagnòstic no és definitiu. El Centre Nacional de Microbiologia farà la prova de confirmació definitiva en les pròximes hores. És una noia “jove i sana”, ha destacat el secretari de Salut Pública, pel que s’espera una evolució favorable. Si “no hi ha pressió” per la detecció de nous casos, Salut preveu que es quedi ingressada al Clínic. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha declarat des de Madrid que la pacient “està bé” i té un quadre clínic “lleu i gens preocupant”.

Missatge de tranquil·litat

Les autoritats sanitàries fan un esforç per enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania. En aquest sentit, recorden que un 80% dels casos de coronavirus al món són lleus i només un 15% són greus. També es posa èmfasi en el fet que el perfil clínic del coronavirus és similar a la grip. Ricard ha recomanat “fortament” que la ciutadania truqui primer al telèfon d’atenció sanitària 061 si sospita un contagi, en lloc d’anar a urgències per no col·lapsar els hospitals amb falses alarmes. 

Guix ha explicat que actualment s’està fent aquest seguiment perquè el coronavirus ha estat identificat fa tot just un mes i que tots els països es plantegen com a “objectiu” treballar en la “contenció”, encara que “l’objectiu ideal seria poder eradicar el virus, no perquè sigui d’extremada gravetat, però sí la contagiositat”. La Generalitat ha previst 3 escenaris de diferent gravetat per afrontar l’evolució epidemològica del coronavirus a Catalunya.

​Malgrat l’alerta creada pel coronavirus, Guix ha assenyalat que “la grip estacional és molt més greu”. A Catalunya, per exemple, s’han registrat 434 casos greus que han requerit especialització, amb 41 morts. “No banalitzem el COVID-19, però situem-lo en la magnitud en la que està: si parlem de risc i perill, a mi com a epidemiòleg em preocupa més la grip que el coronavirus”, ha afegit Guix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa