Can Batlló estrena la rehabilitació de la nova Escola de Mitjans Audiovisuals

El primer gran equipament de ciutat dins del recinte industrial de la Gran Via obrirà portes per a uns 450 estudiants el proper 18 de setembre

El recinte fabril de Can Batlló estrena el seu primer equipament de ciutat: l’Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV). El centre ocuparà un dels blocs més grans de l’antiga fàbrica de la Bordeta, amb uns 5.500 metres quadrats útils. El nou ús es va gestar fa dos mandats i en l’anterior es va posar en marxa la rehabilitació, que ha costat 13 milions d’euros.

Obrirà portes el proper 18 de setembre per acollir 455 alumnes de cicles formatius d’imatge i so i als seus docents. Comença el curs puntualment després de traslladar-se aquest estiu i deixar l’antiga seu de Via Laietana, on ha estat de lloguer des de 1993 i on havia estat també la seu de la televisió barcelonina Betevé. Té capacitat per a 600 estudiants, pel que podrà créixer els propers anys. L’arquitectura combina modernitat i patrimoni, amb plaques fotovoltaiques a la coberta i la conservació a l’interior de l’estructura de columnes de fosa, voltes i encavallades de fusta.

Vista de la nova EMAV, que ocupa el bloc 7 de Can Batlló / Ajuntament de Barcelona

Vista de la nova EMAV, que ocupa el bloc 7 de Can Batlló / Ajuntament de Barcelona

Fora de l’horari lectiu l’escola admetrà altres usos i usuaris. Els veïns podran fer servir la sala d’actes, amb capacitat per a 288 persones, i la cantina de Can Batlló estarà operativa a finals d’octubre o principis de novembre i serà oberta a tothom. També els exalumnes de l’EMAV tindran un rol al nou edifici: gestionaran els magatzems de material de préstec i podran iniciar-se en la producció utilitzant el plató i els estudis de l’escola per gravar curtmetratges, minisèries o sessions de fotografia La voluntat municipal, ha expressat la comissionada d’Educació, Maria Truñó, és crear sinèrgies entre l’EMAV i altres centres de cicles formatius i ajudar a “revertir el dèficit històric” en educació tècnica postobligatòria. 

Plató de la nova EMAV, a Can Batlló / MMP

Plató de la nova EMAV, a Can Batlló / MMP

L’EMAV ocupa la façana de Gran Via del recinte, just al costat de la parada de FGC Magòria-La Campana. És la tercera nau més gran, després de la número 8 que acollirà el futur Arxiu municipal centralitzat i del Bloc 11 de gestió veïnal. “Can Batlló avança: ara tirem a terra el segon mur simbòlic, el de la Gran Via, i obrim el primer equipament potent”, ha celebrat el regidor del districte, Marc Serra (BComú). L’Arxiu, el centre Coòpolis i l’escola Can Maiol –antiga escola Perú– seran els propers equipaments que s’hi estrenin.

Serra ha volgut recordar que van ser els veïns de la Bordeta qui van iniciar la conquesta ciutadana de l’antiga fàbrica, tancada durant molts anys malgrat ser la gran reserva de sòl d’equipaments i habitatge públic del districte. També ha remarcat que tot el recinte ja ha passat a ser de titularitat municipal, després de comprar diverses peces i consolidar-les urbanísticament. Al voltant de les antigues naus s’han alçat els darrers anys les torres de pisos i d’oficines privades, fruit de l’acord de reparcel·lació amb l’antiga propietat.

Plató amb grada per a públic, a la nova EMAV / MMP

Plató amb grada per a públic, a la nova EMAV / MMP

També s’han lliurat, tot i que amb mesos de retard, els pisos socials per al reallotjament de les 23 famílies barraquistes del Camí de la Cadena. L’últim gran nucli de xaboles desarrollistes que quedava a Barcelona ja s’ha enderrocat i al solar resultant s’hi construeixen avui torres de pisos privats de lloguer de la promotora Corp. “A tot el recinte superarem els mil habitatges i volem que més del 50% siguin socials”, ha defensat Serra. També a l’horitzó hi ha la reurbanització de l’espai entre blocs per crear 60.000 m2 de zona verda i l’ampliació de l’institut-escola Can Maiol, successor de l’antiga escola pública Perú.

Nou comentari