Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Campins posa condicions a la compra lliure de tests d’antígens en farmàcies
  • CA

La cap d’epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, avisa dels forats de detecció que pot generar la compravenda de tests d’antígens sense recepta, una novetat en tràmit que podria arribar a totes les farmàcies aquest mes de maig. Veu positiva la mesura, però adverteix que sense un bon control dels resultats pot ser molt menys eficaç o en alguns casos contraproduent.

“Si la persona que es fa el test no diu a ningú el seu resultat i no és objecte de rastreig de contactes, perdem una oportunitat molt important d’evitar transmissió”, ha apuntat la doctora en a Catalunya Ràdio. De la mateixa forma, recorda la importància “d’ensenyar com fer el test d’automostra de forma correcta” als usuaris perquè si es fan malament la prova, aquesta podria no detectar un positiu i generar una “falsa seguretat” que provoqui contagis en comptes d’evitar-ne. Els tests a l’abast de tothom són “una bona eina, però han d’anar acompanyada d’altres mesures”, conclou.

Pel que fa a la finalització de l’Estat d’Alarma la setmana vinent, Campins ha reconegut que la situació actual és “millor” però “encara cal ser prudents” que segueixen ingressant pacients per Covid-19 cada dia i les UCIs no s’han buidat. “Quan s’acabi l’Estat d’Alarma no podem interpretar que s’ha acabat la pandèmia”, ha recalcat.

Finalment, Campins ha explicat com evoluciona l’assaig clínic que desenvolupen Vall d’Hebron i 4 hospitals més de l’Estat per combinar primeres dosis d’AstraZeneca amb segones dosis de Pfizer. Ha anunciat que la prova ja compta amb 670 voluntaris, a qui ja s’ha fet la primera prova de sang als 7 dies de la segona dosi i que la mostra decisiva serà l’anàlisi dels 14 dies.

L’assaig avalua “la resposta immune” del cos al combinat de vacunes, no pas “l’eficàcia”, ha diferenciat. Si la resposta és bona, el ministeri de Sanitat podria autoritzar la substitució massiva de la segona dosi amb Pfizer o la combinació d’ambdues en funció de la disponibilitat dels laboratoris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa