Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Campins alerta sobre la covid en embarassades: “Hem tingut moltes gestants ingressades”

Els dubtes que el sistema de salut va traslladar a moltes embarassades durant els últims mesos, abans que s’insistís activament des del Govern perquè es vacunessin, ha tingut un efecte clar en les dones gestants. Així ho ha explicat la cap del servei d’Epidemiologia i Medicina Preventiva a l’Hospital de la Vall d’Hebron, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Primer ha informat que la variant delta ha provocat complicacions en nens petits de manera més freqüent que a les de les onades prèvies però amb “una incidència realment baixa”. Tot seguit, ha alertat sobre la situació al voltant de les embarassades. “El que sí que ens ha preocupat és el tema de les gestants perquè [la variant delta] té un comportament greu, de risc més alt de complicacions, pneumònia o preeclàmpsia“, ha valorat la doctora.

De fet, ha alertat que no només s’ha de tenir en compte l’impacte sobre la salut de la mare, sinó que també s’ha de tenir en compte els possibles efectes del covid en els nadons. De vegades, amb quadres complicats “s’ha de fer una cessària, i això comporta més parts prematurs” i pot afectar “els recent nascuts”.

Campins també ha assegurat que darrerament s’han tingut “moltes gestants ingressades” als hospitals i a les UCI. “Nosaltres encara tenim 17 gestants ingressades, i 5 d’elles a la unitat de crítics”.

Festes de Gràcia: “Em fa pena i m’angoixa”

Preguntada per les imatges d’aglomeracions a llocs turístics com Sant Antoni de Calonge o Gràcia, els darrers dies, l’epidemiòloga ha incidit en què sembla que la gent visqui “una realitat paral·lela” al moment que travessen els hospitals. En aquest sentit, Campins ha recordat que encara hi ha uns 500 ingressats a les UCI catalanes. A més, ha recordat que el 40% d’aquestes unitats de cures intensives del país encara es dediquen a afectats pel coronavirus. “Això és important, no només pels pacients covid, sinó pels pacients que tenen patologies que requereixen intervencions quirúrgiques greus que després han d’anar a la UCI. Tot això s’ha demorat i té conseqüències importants per a la salut de les persones”, remarca la doctora de la Vall d’Hebron. Per tot plegat, s’ha mostrat desanimada davant les imatges de festes massives al carrer: “Em fa pena i m’angoixa“.

Alhora, Magda Campins ha insistit que el ritme de vacunació per l’efecte vacances segueix sent un altre tema sense resoldre. “A la Fira havien arribat a posar 12.000 vacunes cada dia i ahir en van posar 1.000”, ha apuntat. En aquest sentit, ha recordat que Salut ha facilitat la vacunació oberta per diferents punts de Catalunya i ha animat els qui estiuegen a una segona residència a que busquin aquestes opcions. “En el grup de persones més grans tothom està vacunat, però en el grup 40-49 encara queda un 25% de persones que no porten la pauta completa. I entre els de 50 i 59, quasi un 20%”. Per això, ha reclamat que s’acceleri la injecció de totes les dosis en aquestes franges “perquè aquests grups de persones més grans són els que poden ingressar de forma greu a l’UCI”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: xavier torrents a agost 19, 2021 | 22:11
    xavier torrents agost 19, 2021 | 22:11
    Quants dels ingressat estan vacunats? Per què no es dóna aquesta informació? I per què als morts en hospitals se'ls suma els que donen als morts no hospitalitzats sense saber si han mort de covid? Per què no es fan autòpsies per dilucidar les causes de la mort? Massa interrogants que no ajuden a confiar ni en els vaccins ni en el sistema de salut , mes ben dit el sistema de la malaltia.

Nou comentari

Comparteix