Es busquen 100 famílies a Barcelona per acollir refugiats

La Fundació Migra Studium demana tres mesos d'allotjament mentre la persona acollida rep formació bàsica i espera cita per sol·litar asil

La Fundació Migra Studium busca 100 voluntaris per acollir a casa a una persona refugiada durant tres mesos. L’entitat es compromet a coordinar l’acolliment mentre la persona beneficiària rep formació laboral i classes de llengua i denuncia que la tramitació de la sol·licitud d’asil s’ha alentit molt. L’increment de peticions hauria provocat un col·lapse “en un sistema sense capacitat per donar resposta”, ha explicat la directora de l’ONG, Maria Carmen de la Fuente, en una roda de premsa recollida per l’ACN. El temps d’espera per a l’entrevista oficial d’asil s’hauria disparat de forma “inacceptable i injusta”, passant de 3-4 setmanes a 6 mesos. Aquesta demora, ha afegit, “aboca aquestes persones a viure al carrer o anar als albergs municipals” perquè la majoria arriben “totalment desemparades, sense xarxa social”.

L’experiència de Migra Studium aconsella oferir-los “un ambient familiar” que “reconforti i ajudi a afrontar els propers passos amb més seguretat”, ha indicat. Els requisits per a ser una de les famílies acollidores són tenir un mínim de temps per interaccionar amb la persona i una habitació disponible per al seu ús individual. El perfil habitual de sol·licitants d’asil és el d’un home jove que ha vingut sol. Els interessats s’han de posar en contacte amb la fundació a través de la web Hospitalaris.org. 

Migra Studium va posar en marxa el 2017 una primera xarxa d’acolliment, que el 2018 ja comptava amb 21 famílies i 27 persones acollides només a la capital catalana. L’equip professional de l’entitat i persones voluntàries acompanyen als participants, que en el 90% dels casos fan una valoració positiva de l’experiència. També nou de cada deu persones acollides han trobat casa i feina després de passar pel projecte, segons Llorenç Puig, delegat dels Jesuïtes a Catalunya. L’orde catòlica va fundar aquesta ONG l’any 2003 per ajudar específicament persones refugiades i migrants vulnerables. Entre altres serveis, els ofereix assessoria legal, formació, atenció infantil i una primera acollida.

La crida pública per captar llars col·laboradores ha comptat amb el testimoni d’una família integrada a la xarxa l’any passat. Els Bonmatí Baurier van acollir al seu domicili a Ibrahim Surry, un jove guineà que va creuar el Mediterrani en pastera i va desembarcar a Itàlia. Havia dormit en albergs municipals i també al carrer perquè s’havia quedat fora dels programes oficials d’acollida, però en disposar del recolzament d’una família i casa estable va poder fer un curs de cuina i ser contractat com a ajudant de cuina en un restaurant, on encara treballa. La mare de la família, Blanca Baurier, encoratja als barcelonins a acollir: “Mai havíem fet res semblant, i els meus fills van reaccionar molt bé, i fins i tot es van organitzar per cedir una habitació a l’Ibra”. “És com un fill més”, diu. Ara que viu de forma independent al seu propi pis, es segueixen escrivint cada dia i els caps de setmana el conviden a sopar: “Nosaltres hem après molt d’ell i encara volem aprendre moltes coses més”.

Nou comentari