La presó de dones Wad-Ras de Barcelona ha registrat 12 casos positius de Covid-19: vuit internes i quatre funcionaris. Per això, Salut ha fet proves a totes les internes del centre, amb una ocupació de 81 internes. Un mòdul amb 23 internes ha quedat aïllat durant 14 dies, cosa que significa que les dones fan vida a les cel·les i no poden fer ús col·lectiu dels espais comuns del mòdul ni de la resta del centre. En aquests moments al centre no queda cap interna positiva, ja que se n’han traslladat cinc a la infermeria de Brians 1 i tres a la unitat covid de la presó de Puig de les Basses, a Figueres.

Seguint les indicacions de les autoritats sanitàries els funcionaris que han tingut contacte estret amb les internes positives s’han derivat als seus CAP per fer la prova PCR i quarantena de 10 dies.

El sindicat CSIF ha lamentat que tot i aquest brot es mantinguin les comunicacions especials sense restriccions. “Fins ara, amb una mica d’atzar i una gran dosi de professionalitat dels treballadors penitenciaris, els resultats estaven sent bastant bons i només el brot a les presons de Puig de les Basses i de Mas d’Enric havien estat les notes negatives de la segona i tercera ona causades per la covid-19, però aquesta setmana la situació ha canviat”, assegura el sindicat.

Segons CSIF, des del dilluns quatre internes han hagut de ser aïllades de la resta de la població reclusa per haver donat positiu en coronavirus. El contagi es va provocar després d’un vis a vis d’una d’elles. Automàticament es va confinar el mòdul i es va procedir al trasllat de les internes al Centre Penitenciari de Brians 1. “El que no ha estat tan automàtic ni tan diligent ha estat l’actuació de la direcció del centre ja que, fins ara, no s’ha procedit a un cribratge per a fer les proves PCR a tota la població reclusa i als treballadors penitenciaris per a controlar la propagació del virus, i només s’han realitzat les proves als contactes estrets de les internes afectades, a pesar que el delegat de CSIF en el centre li ha reiterat a la directora la petició, però aquesta ha fet cas omís”, lamenten en un comunicat.

En un centre petit com el CP de Dones és molt complicat poder assignar un servei fix als funcionaris, que han de treballar per als diferents departaments, fet que dificulta encara més la possibilitat d’evitar els contagis. Per a CSIF, “això ja hauria de ser un motiu prou de pes com per a no dubtar a fer proves a tots els treballadors. Sembla ser que quan parlaven de prevenció la directora no hi era present. No s’ha realitzat cap cribratge en el centre i només se’ls han fet proves als contactes directes”.

Més positius en fer serològics

“72 hores més tard, la situació ha empitjorat i ja es comptabilitzen 12 internes infectades i traslladades a altres centres de Catalunya i 5 professionals penitenciaris, que després de fer-se les proves serològiques han donat positiu, amb la previsió que aquest número creixi”, assegura el sindicat. Per això, exigeix a la direcció del centre que actuï, immediatament, segons les seves funcions i vetlli per la seguretat de treballadors, familiars i internes. A més, exigeix al secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, que “abandoni el discurs optimista i opti per la cautela”, talli les comunicacions especials i coordini amb el Departament de Salut totes les proves necessàries per a aquest centre.

El balanç actual de casos en els centres penitenciaris és de 47 interns positius i 472 han estat donats d’alta. També hi ha 76 professionals positius i 353 donats d’alta. Els interns positius estan en diverses ubicacions: 8 a Puig de les Basses, 9 a la unitat covid de Brians 2, 2 a l’hospital penitenciari de Terrassa, 1 a la infermeria de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès), 8 a la infermeria de Brians 1, 4 a la infermeria de Lledoners, 1 al mòdul semiobert de Brians 1, 1 a la presó de Joves, 3 a hospitals públics i 10 són a casa seva, en aplicació de l’article 86.4.

Nou comentari

Comparteix