Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Bronca al judici pel crim de la Guàrdia Urbana per una prova clau anul·lada

Episodi surrealista i bronca a la sala del Palau de Justícia de Catalunya on se celebra el judici pel crim de la Guàrdia Urbana, aquell en què un agent del cos va morir assassinat i va ser cremat i pel qual estan acusats dos excompanys seus, amb els quals formava un triangle amorós.

Després que ahir la fiscalia, l’acusació particular i les dues defenses exposessin la seva versió dels fets davant del jurat que ha de jutjar Rosa Peral i Albert López, avui començaven les declaracions dels testimonis, ja que els acusats han demanat declarar al final del judici per poder-se defensar millor.

I el testimoni clau era el d’Antonia García, actual parella de l’exmarit de Peral. Durant la investigació dels fets i en la fase d’instrucció judicial, va revelar que la filla gran de l’acusada li havia explicat que havia vist la seva mare fregant-se la cara amb les mans ensangonades. Això implicava directament Peral en els fets, tot i que l’acusada diu que va ser Albert López qui va matar la víctima, Pedro Rodríguez.

El magistrat que presideix el judici, però, ha impedit a última hora que Antonia García expliqués el que la nena li va relatar. “És un testimoni de referència i només pot explicar el que li va veure fer a la nena. La testimoni directa és la criatura i ella podria declarar perfectament, assistida i en els condicions que marquessin els psicòlegs. El que no pot fer la senyora Antonia és dir el que la nena va dir”, ha al·legat el jutge, en aplicació estricta de les normes processals.

El paper del magistrat és fonamental en un judici amb tribunal popular, perquè com a coneixedor de la llei, fa d’àrbitre i decideix què poden sentir els membres del jurat i què no, i què poden tenir en compte i què no a l’hora d’emetre el seu vereditce. I els ha prohibit taxativament que tinguessin en compte cap comentari d’Antonia García sobre el que li hauria explicat la filla de Peral.

Discussió llarga

Aquesta decisió del magistrat ha desconcertat i indignat el fiscal, que ha discutit llargament amb el jutge, que s’anava impacientant visiblement i anava fent que no amb el cap. El ministeri públic ha recordat que el magistrat va admetre la prova. “Si l’hagués denegat hauríem buscat una alternativa”, ha afegit l’advocat de l’acusació particular, Joan Carles Zayas, que representa la família de la víctima, fent front comú amb el fiscal. Però el jutge ha insistit: “La vaig admetre perquè creia que farien una altra mena de preguntes a la testimoni”, ha replicat.

L’advocat d’Albert López també s’ha posicionat en contra de la decisió del jutge i ha fet costat a la fiscalia i a l’acusació particular. Només l’advocada de Rosa Peral, Olga Arderiu, s’ha posat de part del magistrat, ja que per a aquesta defensar és fonamental eliminar aquesta prova, que seria la que implicaria la seva clienta i deixaria en una posició secundària l’altre acusat. Cal tenir en compte que els dos imputats s’acusen l’ún a l’altre de ser els autors materials del crim.

Sessió de mímica

Al final, per desencallar la situació, el magistrat ha permès a l’advocat de l’acusació particular preguntar a Antonia García què li va fer veure a la nena: d’això, García sí que n’és testimoni directe.

Es tracta d’uns gestos de la criatura que representarien que la seva mare hauria fet baixar l’escala a Pedro Rodríguez “com un robot” –com si l’hagués narcotitzat–, suposadament moments abans de matar-lo. Aleshores s’ha produït una escena en què García, des de la sala de videoconferències, intentava imitar els gestos que hauria fet la nena, però no se li ha permès acompanyar-ho amb cap explicació. Com si jugués al joc de sobretaula anomenat Tabú, amb paraules prohibides, o al joc de les pel·licules, en què no es pot parlar i només es pot fer mímica, el magistrat ha renyat García pels comentaris “com un robot” i “com si tingués sang” que ha fet mentre reproduïa els gestos de fregar-se la cara que li va veure fer a la nena, suposadament imitant els de la seva mare. 

La nena tampoc declararà 

El fet que la nena –a través del seus tutors legals– s’hagi acollit a la dispensa permesa per la llei per no declarar contra la seva mare ha afegit tensió a la situació. Perquè si la filla de Peral no declara i el jurat tampoc pot escoltar Antonia García, ningú podrà explicar el que suposadament va veure la criatura, que seria una prova clau contra Peral. Per això també s’ha adherit a les protestes la defensa d’Albert López, que acusa Peral d’haver matat Rodríguez i d’haver-lo obligat després ajudar-la a fer desaparèixer el cadàver. L’advocat de López era un dels principals interessats en el testimoni de García.

L’exmarit tampoc ha pogut explicar-ho

L’exmarit de Peral, Ruben Carbó, ja havia avançat que la seva actual parella, que ha declarat després d’ell, li va transmetre que la nena havia explicat a Antonia García “uns successos molt greus”. I el magistrat tampoc no li ha permès estendre’s més en aquest aspecte, perquè ell ha admès que no va tenir directament amb la seva filla cap conversa sobre aquestes revelacions. “Els psicòlegs em van dir que era millor que no li fes preguntes sobre això”, ha dit. Sí que ha confirmat que la seva filla va parlar del tema, espontàniament, amb Antonia, amb la qual havia creat un vincle afectiu, segons ell. En aquell moment, però, tothom creia que Antonia García podria explicar-se.

Videoconferència caòtica

Tant Carbó, que és mosso d’esquadra, com Antonia García, han demanat no coincidir a la sala amb els acusats, i han declarat per videoconferència des d’una cambra pròxima del mateix Palau de Justícia. Els problemes tècnics amb la connexió, que s’ha tallat a mitja declaració i ha disparat una alarma eixordadora i ha obligat a fer un recés, li ha acabat de donar un aire totalment surrealista a la sessió. El judici seguirà demà amb altres testimonis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa