Enfilda al turó de la Creueta del Coll, la petita colònia estiuenca amb cases més modestes alçada en terres de Joaquim Taxonera -un industrial sabater originari d’Arenys de Mar que va urbanitzar el barri i li va donar nom- es convertiria progressivament en una urbanització que donaria lloc al barri de la Teixonera de Barcelona. Situat entre els barris de la Vall d’Hebron, la Clota, el Carmel i el Coll (districte de Gràcia), es va formar en el període 1915-1930 i aleshores era conegut pel nom de Colònia Taxonera. El carrer d’Arenys és l’artèria principal d’un barri que està en lluita per reivindicar tornar als orígens.

Joaquim Taxonera, un emprenedor de les sabates

L’Associació Memòria Taxonera reivindica des de fa anys un canvi de nom del barri de la Teixonera per la forma original, Taxonera. I el canvi podria estar més a prop. A hores d’ara, al barri hi ha cartells amb les dues formes: l’estació de metro, la plaça de la Teixonera, la penya blaugrana o l’associació de comerciants estan escrits amb “ei”. Per contra, alcentre cívic o l’associació de veïns hi consta la denominació Taxonera.

De Teixonera a Taxonera

Segons explica a Betevé Isabel Notó, membre de l’Associació, “el senyor Taxonera va venir aquí amb la seva fàbrica i va comprar molts terrenys per crear la colònia Taxonera“. Han recollit ja unes 200 signatures a favor del canvi de nom i han fet arribar a l’Ajuntament un manifest en què expliquen les raons per les quals creuen que el barri mereix dir-se Taxonera.

Nou mirador-balcó al carrer Santa Rosalia 91, a la Teixonera / Districte d’Horta-Guinardó

Per què es va posar Teixonera per compte de Taxonera?

De fet, els veïns consideren que Teixonera genera una certa confusió, ja que pot semblar que el nom del barri prové dels teixons, un tipus de mamífer que mai va habitar a la zona. Però la raó per la qual es va dir Teixonera és per una qüestió lingüística: Als anys 80, el nom Taxonera es va adaptar al català normatiu com a Teixonera, en considerar que calia normalitzar l’ortografia dels cognoms quan passaven a ser topònims.

Com avança Betevé, el districte d’Horta-Guinardó estudia la forma de dur a terme el canvi en l’àmbit jurídic i com aplicar-lo tècnicament. De fet, un dels primers llocs que es podrien rebatejar amb el nom de Taxonera és el Mercat de la Vall d’Hebron-Teixonera, que encara no té cap cartell oficial a la façana.

Nou comentari

Comparteix