Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els barcelonins podran decidir a què es dediquen 75 milions d’inversions als districtes
  • CA

Qualsevol persona –absolutament qualsevol, encara que no visqui a Barcelona– pot proposar a partir d’avui i fins al 27 de març inversions a fer als deu districtes de la ciutat. Així arrenca el que l’Ajuntament de Barcelona ha batejat com a Pressupostos participatius, una iniciativa que l’equip de govern d’Ada Colau estrena en aquest segon mandat després d’haver fet dues proves pilot en el primer.

Es podran proposar projectes destinats a millorar equipaments ja existents –per exemple, fer un teatre en un centre cívic, ampliar la biblioteca d’una escola, millorar un carril bici…–, sempre que no impliquin generar “despesa corrent”, és a dir la creació d’una plantilla de treballadors per a aquella instal·lació. Per això, no es podran proposar projectes com ara crear escoles bressol: per això i perquè el dret a l’educació és “un dret fonamental que no pot dependre de si en un barri hi ha més o menys empenta dels veïns o de les entitats”, s’ha de garantir de manera equitativa amb una visió de conjunt de la ciutat.

També serà un requisit el tipus de pressupost: podrà ser de 50.000 euros, que seria el mínim, fins a un màxim de 2 milions. I es destinaran 75 milions per gastar entre tots els districtes durant els quatre anys del mandat.

Qui podrà votar?

En la fase de votació per triar entre les propostes presentades, però, ja no hi podrà participar qualsevol espontani. Les votacions es limitaran als empadronats a Barcelona, i cadascú podrà votar al seu districte de residència i en un més, un d’addicional que haurà de triar quan s’obrin les votacions a la plataforma digital decidim.barcelona.

Han presentat el pla aquest dilluns al matí l’alcaldessa, Ada Colau, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra. “Ja és hora que a a més a més d’opinar, els barcelonins puguin decidir directament a què volen que es dediqui una part del pressupost, una quantitat que no és simbòlica, perquè són 75 milions”, ha dit Colau.

Així es repartiran per districtes

Per garantir que els 75 milions d’euros es reparteixen de manera proporcional i no tenen més avantatges del compte els barris on l’activitat veïnal i reivindicativa és més alta, s’han fixat unes quotes. A cada disrtricte s’hauran de fer projectes en un mínim de dos o tres barris –depenent de les dimensions de cada districte– i tanbé hi ha una dotació pressupostària taxada. La taula també s’ha fet pública avui.

D’entrada, el 50% dels 75 milions destinats s’ha repartit a parts iguals entre els deu districtes de la ciutat. I el 50% restant d’aquest pressupost es distribuirà tenint en compte “criteris demogràfics i socioeconòmics”, segons l’Ajuntament. La població de cada districte puntua sobre un 15% d’aquesta part del pressupost, la renda familiar disponible un 10%, la densitat neta un 10%, l’esperança de vida un 10% més, i la superfície un 5%.

Per això els 75 milions quedaran repartits d’aquesta manera per districtes:

Distribució del pressupost participatiu de 75 milions per districtes

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa