Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, una de les potes d’un gran entramat internacional de blanqueig
  • CA

Barcelona era una de les potes d’un complex entramat internacional dedicat a blanquejar els beneficis que s’obtenien d’estafes informàtiques i ciberatacs. Una operació coordinada per l’Europol i sense precedents en envergadura ha comportat 40 registres de domicilis i 19 detencions en 7 països diferents d’Europa i Amèrica. A la capital catalana s’han aconseguit identificar fins a 27 col·laboradors de l’organització, que feien de mules bancàries. Just fa un any els Mossos d’Esquadra van fer les primeres 4 detencions i van realitzar dos registres en el marc d’aquest operatiu.

En l’operació conjunta han participat Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i FBI. Els escorcolls han tingut lloc a Letònia, Bulgària, Regne Unit, Itàlia i Espanya i les detencions s’han practicat als Estats Units, Portugal, Regne Unit i Espanya. “L’entramat a Espanya feia servir 106 comptes bancaris, oberts amb passaports falsificats, als quals rebien grans quantitats de diners associats a activitats de ciberdelictes des de països com Alemanya, Itàlia o els Estats Units”, indica la policia catalana. Amb aquests comptes, afegeix, “pretenien blanquejar més de 825.000 euros”.

L’entramat oferia els seus serveis a grups criminals informàtics europeus i americans, als qui garantien mètodes per a emmascarar l’origen il·lícit dels diners. Reclutaven les mules bancàries en diversos països perquè operessin els comptes pantalla. Els obrien usant documentació obtinguda de forma irregular en connivència amb una gestoria establerta prop de Barcelona.

Detencions a Barcelona

Una part de l’organització s’havia establert a la ciutat de Barcelona. Es tractava principalment de persones originàries de Letònia que arribaven a Catalunya amb l’encàrrec d’obrir aquí comptes bancaris, als quals rebien els diners fraudulents per transferir-los després a l’estranger. L’octubre de l’any passat un operatiu policial internacional ja va permetre la detenció a Barcelona de 4 membres de l’organització investigada i l’escorcoll d’un domicili on vivia una part de la banda i de la gestoria que realitzava els tràmits fraudulents.

La investigació policial a Espanya va començar el mes de març de 2019, quan els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional van detectar “una organització criminal internacional altament estructurada i especialitzada a monetitzar el producte de ciberdelictes comesos per grups de criminals informàtics a diferents països”. L’organització ja estava sent investigada en diversos països per fets criminals, per exemple per l’FBI als Estats Units.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pol a octubre 16, 2020 | 10:08
    Pol octubre 16, 2020 | 10:08
    Tant de bo, tota aquesta merda de la droga i el blanqueig d'estafes se n'anés amb el SARS-CoV-2 del nostre país, on hi ha malaurats i penosos records estadístics... i de la resta del món !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa