Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona tindrà un jutjat per acabar amb les ‘llistes d’espera’ de 8 mesos en els judicis ràpids
  • CA

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat que es destini un nou jutjat a fer judicis ràpids de delictes lleus a Barcelona, com ha avançat ‘La Vanguardia‘. La decisió respon a una petició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran dels advertiments de la jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, sobretot per fer front a l’increment de furts, que s’han disparat un 20% aquest any i que continuen augmentant mentre els jutjats estan col·lapsats i judicis que s’haurien de fer en uns dies es programen per al cap de vuit o deu mesos. 

Ara la comissió mixta del TSJC i la conselleria de Justícia, que es reuneix el 17 de desembre, haurà de concretar, destinar-hi recursos i fixar el calendari, segons han indicat fonts del TSJC al Tot Barcelona.

La jutge degana de Barcelona, ​​Mercè Caso, ja va advertir fa uns mesos que els judicis per delictes lleus immediats, principalment per furts, s’estaven retardant fins a vuit mesos a Barcelona, tot i que segons la lleu s’haurien de celebrar en un màxim de vuit dies. Caso alertava que si es continuava amb aquesta espiral hi havia el risc que molts d’aquests delictes lleus prescrivissin, un perill que ha sigut recordat amb insistència també per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Segons les dades que va aportar la jutge Caso, cada dia se celebren uns 30 judicis per aquests delictes a Barcelona. I tot i així no es tramiten amb al ritme adequat. Per això va demanar un nou jutjat dedicat explícitament a aquesta funció, que normalment assumeix en solitari el jutjat que dos dies abans ha estat de guàrdia d’incidències.

El col·lapse dels judicis ràpids per als furts prové en gran part de la sentència del Tribunal Suprem que va considerar que havia de deixar-se d’aplicar la mecànica de perseguir com a delicte menys greu –que és un grau superior al de delicte lleu i que es jutja per una altra via– l’acumulació de tres o més casos d’un mateix autor. Per tant, els furtadors habituals s’nan de jutjar en vistes ràpides en cada cas per separat i la llista d’espera s’allarga.

Més notícies
Increment del 20% dels furts a Barcelona
Notícia: Increment del 20% dels furts a Barcelona
Comparteix
Les dades del 2018 fins al setembre confirmen que la delinqüència s'ha disparat a la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa