Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona serà protagonista d’un projecte europeu per millorar la vida de la gent gran
  • CA

Barcelona vol saber quines són les implicacions de l’envelliment que estem vivint i quines són les millors polítiques per afrontar-lo. Per fer-ho tindrà l’ajuda d’un projecte europeu de cooperació que ha guanyat la ciutat i que entrevistarà gent gran per conèixer la seva realitat. A més, ho compararà amb les altres set ciutats que formen part del pla: Manchester, Oslo, Amsterdam, Göteborg, Saragossa, Hengelo i Nantes. La idea és adquirir una radiografia més concreta de l’estil de vida del sector de la població amb més edat, ja que es calcula que un de cada quatre ciutadans de la Unió Europea (UE) té 65 anys o més. 

És part del projecte ESPON 2020 ACPA –aprovat per la Comissió Europea– que tindrà un pressupost de 270.000 euros i que es desenvoluparà durant el 2019. L’estudi compararà els diferents serveis que ofereixen les ciutats europees a la gent gran i el seu impacte. Per exemple, s’estudiaran els sistemes de pensions, els costos sanitaris o les implicacions econòmiques que tenen en relació al mercat laboral. A més, es valorarà la presència de la població envellida en projectes de participació social en qüestions com l’habitatge o l’ús de l’espai públic. 

Es preveu elaborar una guia final que reculli recomanacions i bones pràctiques exportables a altres punts d’Europa. La idea és estudiar els reptes compartits i donar-los resposta, seguint la línia que l’Ajuntament de Barcelona va iniciar fa mig any amb la presentació de les 77 accions concretes per anticipar l’envelliment a la ciutat.

Des del govern municipal es recorda que aquell pla –Estratègia sobre canvi demogràfic i envelliment– busca potenciar la convivència entre petits, joves i grans i pal·liar la vulnerabilitat de les persones grans. Per abordar les polítiques dirigides a la tercera edat, l’Ajuntament ha incrementat un 65% el pressupost en els últims 3 anys, tot passant dels 83,8 milions l’any 2015 als 138,3 el 2018. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa