L’Hivernacle de la Ciutadella, un edifici modernista, creat amb motiu de l’Exposició Universal de 1888, tindrà una segona vida. Tancat des del 2009, i en un estat de conservació precari, serà reformat per l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de donar-li un nou ús.

Segons ha explicat el consistori, es procedirà a la restauració de l’edifici patrimonial, que encara manté l’ús original d’hivernacle; definir la solució tècnica adient per resoldre les patologies estructurals detectades i finalitzar en la seva totalitat la restauració interior i exterior de l’Hivernacle. “No caurà, no es farà malbé”, assegura Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme. “La ciutat de Barcelona no perdrà l’Hivernacle”.

El consistori preveu que les obres, que tenen un pressupost de dos milions d’euros, tinguin una durada d’un any.

Bé Cultural d’Interès Nacional

Es tracta d’un edifici patrimonial de 1.000 m2 catalogat com a Bé Cultural d’Interès nacional, que va projectar l’arquitecte Josep Fontserè i Mestres amb un hivernacle per a la Ciutadella, que formava part d’un programa museístic i científic (format per l’Hivernacle, l’Umbracle i el Museu Martorell). Al final, però, es va materialitzar el projecte de l’arquitecte Josep Amargós i Samarach amb motiu de l’Exposició Universal de 1888, amb una estructura metàl·lica i tancaments de vidre.

Residus i plantes poc cuidades a l'interior de l'Hivernacle de la Ciut
Residus i plantes poc cuidades a l’interior de l’Hivernacle de la Ciutadella / Meritxell M. Pauné

En què es convertirà l’Hivernacle?

Aquest edifici modernista encara manté el seu ús original d’hivernacle, i per això les obres inclouran també un sistema de ventilació monitoritzat i humidificadors. Però a què es dedicarà? L’Ajuntament treballarà en una nova proposta d’usos d’aquest espai, però no pot concretar. “No tenim proposta encara”, reconeix Janet Sanz, que en tot cas apunta que la idea és que la ciutadania pugui gaudir de l’edifici, i s’integri com un equipament més del Parc de la Ciutadella.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan de l'Os a agost 31, 2022 | 08:28
    Joan de l'Os agost 31, 2022 | 08:28
    Que vol dir que l'ajuntament "salvarà" la"edifici? El món al revés, l'ajuntament es el propietari i amb la seva deixadesa i falta d'intres ha deixat degradar-lo de mala manera. La seva obligació és mantenir-lo i posar-lo en valor culturalment com a peça excepcional de patrimoni historic i naturalístic. La notícia seria la fins ara deserció del municipi en les seves funcions i obligacions i recordar que la restauració que fa no té res d'expecionsl ni meritoria, sinó simplement complir amb el deure que té i que resulta inconcebible la degradació a que ha sotmès fins ara l'edifici. Una demostració de com el gabinet de premsa municipal transforma el defecte en virtud i tothom s'ho empassa. Un èxit de l'engany propagandístic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa