L’Observatori Contra l’Homofòbia ha constatat 136 incidències homofòbes en el que va d’any a Catalunya, 55 de les quals a Barcelona. És a dir, la capital catalana registra, de mitjana, dos episodis homòfobs cada setmana. La xifra es fa pública la vigília de la manifestació convocada per la Plataforma LGTBIcat i per Pride Barcelona per denunciar els últims atacs lgtbifòbics. Precisament, l’OCH, que participar a la mobilització de demà, ha validat aquest dimecres una nova agressió que ha tingut lloc al migdia a l’estació de Sants. Allà, segons han denunciat fonts properes a la víctima i ha constat l’entitat, dos joves han insultat i han amenaçat de mort una persona trans.

L’OCH ha recordat en un comunicat que el 2014 Catalunya va aprovar la llei per garantir els drets de les persones LGTBI i eradicar l’LGTBIfòbia “fruit de l’activisme polític del teixit associatiu LGTBI”. Però subratlla que, un cop “blindats per llei els drets”, calen “polítiques públiques efectives” per garantir-los de manera pràctica.

En aquest sentit, l’observatori indica que darrere de les dades hi ha “situacions que s’han de gestionar, acompanyar”, a través de serveis d’assessorament jurídic i acompanyament psicosocial com els que ofereix la mateixa entitat.

Les “víctimes han de ser les protagonistes del procés”, ha indicat Eugeni Rodríguez, portaveu de l’OCH, que ha subratllat també que les discriminacions al col·lectiu queden paleses en les agressions físiques però també en tractes “inadequats”, assetjaments escolars i laborals, victimitzacions secundàries o discursos d’odi, entre d’altres.

L’entitat també denuncia que aquests casos es veuen com a “aïllats”, i no es posa el focus en una “problemàtica social” com l’LGTBI-fòbia que “legitima les pràctiques discriminatòries”. Per això reclama “polítiques públiques LGTBI que vagin a l’arrel de deconstruir aquest sistema social” que “ofega” el col·lectiu.

Per exemple, exigeix estratègies a curt termini per atendre “de manera efectiva” a les víctimes i a mig i llarg polítiques en els diferents sectors d’intervenció que recullen les normatives aconseguides.

També reclama aturar la “sensació d’impunitat que sobrevola la societat”, que a parer de l’entitat ha quedat palesa novament en les darreres agressions i discriminacions. Per això reclama que les denúncies puguin prosperar “sense barreres”.

Finalment, l’OCH ha informat que durant la manifestació d’aquest dijous habilitarà el telèfon 699 901 651 per contactar amb l’equip d’atenció a la víctima de l’entitat en cas d’agressió.

Comentaris

    Anònim Juliol 22, 2021 | 13:00
    Què cony diu aquest post-it ?
    Marc Juliol 22, 2021 | 18:48
    Pel idioma sembla alguna cosa d'espanyols, no en facis cas: els catalans no ens hi hem de ficar

Nou comentari