Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més de 40.000 famílies de Barcelona depenen d’ajudes per poder menjar
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en mans de les entitats més recursos per reforçar la gestió de la “crisi social” que portarà la fi de l’estat d’alarma i per ampliar l’abast de la cobertura dels serveis socials. Actualment, més de 40.000 famílies de la ciutat reben alguna mena d’ajuda per poder menjar. Bona part d’aquestes famílies han estat ateses pels serveis socials municipals, però n’hi ha moltes que s’han vist obligades a demanar ajuda per primera vegada.

Durant la pandèmia, els tècnics han detectat que les ajudes municipals no arriben a determinats nínxols de població, que, o bé per desconeixement o bé per desconfiança, prefereixen recórrer a entitats com Càritas o la Creu Roja. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avançat que el consistori destinarà un milió d’euros per a iniciatives alimentàries liderades tan per grans organitzacions com per entitats de base, amb més arrelament als barris.

Fer més xarxa

En paral·lel, el govern municipal busca reorganitzar i reforçar determinats circuits d’atenció a persones vulnerables que durant el confinament s’han vist desbordades per l’allau de peticions. “Moltes persones que vivien de l’economia informal s’han quedat sense res durant el confinament i han demanat ajuda per primera vegada”, ha explicat. “S’ha d’aprofitar la xarxa d’entitats que ja existeix i reforçar la coordinació amb el serveis socials perquè aquestes hi puguin derivar famílies que necessiten ajuda”, ha afegit la regidora de Salut, Envelliment i Cures Gemma Tarafa.

Durant aquest dos mesos, els serveis socials han repartit més d’11.000 àpats diaris, el triple de l’habitual. La majoria són serveis a domicili per a gent gran o amb dificultats per moure’s que no podia desplaçar-se per recollir l’ajuda, mentre que la resta són àpats servits a menjadors socials i pícnics que es reparteixen en dispositius extraordinaris. A això cal sumar-hi unes 29.000 targetes moneder –que tenen un saldo màxim de 425 euros–, de les quals 17.000 ja estaven previstes abans de la Covid19 i 12.000 s’han distribuït en les últimes setmanes com a conseqüència de la crisi actual.

Més autonomia

L’objectiu primordial de l’Ajuntament i les entitats és “augmentar les ajudes per alimentació”, però també treballen per reforçar “l’autonomia dels beneficiaris”, segons ha explicat Tarafa. “El model de targetes moneder permet que les famílies puguin triar què mengen i com ho cuinen”. La regidora ha anunciat que el consistori destinarà 500.000 euros a Càritas i la Creu Roja per ampliar la distribució d’aquestes targetes i arribar a un mínim de 2.000 persones més.

Per la seva banda, les grans entitats atenen gairebé 10.000 famílies només a Barcelona ciutat. El coordinador de la Creu Roja a Barcelona ha informat que la seva organització presta servei a unes 3.600 famílies, mentre que el director de Càritas Diocesana Barcelona, Salvador Busquets, ha xifrat en 4.500 les famílies ateses per la seva entitat.

A més a més, l’Ajuntament dedicarà uns altres 500.000 euros per ajudar les entitats de barri i les xarxes de suport que durant la Covid19 han estat més actives que mai. Aquestes ajudes, d’entre 10.000 i 12.000 euros per associació, estan obertes a qualsevol entitat, que s’haurà de presentar a un convocatòria oberta pel consistori. La idea és arribar a unes 40 organitzacions de base. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa