Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona tindrà un dels primers ordinadors quàntics de tota Europa
  • CA

La ciutat de Barcelona ha estat una de les escollides per acollir un dels primers ordinadors quàntics de tota Europa. En concret, el Barcelona Supercomputing Center és l’emplaçament seleccionat per poder instal·lar un dels sis aparells que conformaran la primera xarxa europea d’aquest tipus de computació.

Segons ha anunciat la mateixa institució en un comunicat, la previsió és que la nova infraestructura -que s’integrarà al superordinador MareNostrum 5– tingui el potencial d’augmentar “de manera notable” l’impacte de la investigació i la innovació en permetre solucions que superin les capacitats dels actuals supercomputadors. La inversió per poder formar part de la primera xarxa europea dedicada a aquest tipus de computació ascendirà fins als prop de 12,5 milions d’euros, que estaran cofinançats al 50% per la Unió Europea i pel Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital del govern espanyol.

Amb la implementació d’aquest ordinador quàntic a la capital catalana, el Barcelona Supercomputing Center passarà a tenir un “paper decisiu” a Europa en el desenvolupament d’unes tecnologies que “formaran part de la societat del futur”, segons afirma el director de la institució, Mateo Valero, en unes declaracions recollides per l’ACN. En aquest sentit, Valero considera que el fet d’haver estat seleccionats per acollir aquesta nova infraestructura “reforça el paper” de la institució “com un dels líders de la supercomputació a Europa”.

La xarxa europea, enllestida l’any 2023

La nova xarxa europea de computació quàntica estarà disponible el segon semestre del 2023, principalment amb finalitats de recerca i desenvolupament, per a una àmplia gamma d’usuaris, com les comunitats científiques, la indústria i el sector públic, sense importar en quin país de la UE es trobin. A més d’Espanya, els altres cinc països seleccionats han estat Alemanya, Txèquia, França, Itàlia i Polònia. S’espera que els nous ordinadors quàntics siguin capaços de resoldre més ràpidament problemes complexos en àmbits com ara la salut, el canvi climàtic, la logística o l’ús de l’energia.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha volgut pronunciar-se respecte d’aquest anunci, que ha qualificat “d’excel·lent” i que considera que “torna a situar de nou Catalunya com un país de disrupció tecnològica, innovador i amb un gran potencial per atraure talent”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa