Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un barri de Barcelona té el primer edifici imprès en 3D de l’Estat
  • CA

TOVA és el nom amb què l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) ha batejat el primer edifici imprès en 3D a tot l’Estat. I la seva ubicació és a Barcelona, concretament, al barri d’Horta, a les instal·lacions de Valldaura Labs (Horta-Cerdanyola).

Materials quilòmetre zero, zero residus

Com s’ha fet aquest edifici? Amb fang i una grúa WASP, un sistema d’impressió 3D per a l’edificació i només han calgut set setmanes per tenir-lo enllestit. El projecte, a més, ha estat construït amb materials de quilòmetre zero i no ha generat cap residu. I de qui va ser la idea= Doncs de l’equip d’estudiants i investigadors del Postgrau d’Arquitectura amb Impressió 3D de l’IAAC, que tenia el repte de trobar noves maneres d’afrontar els reptes socials i mediambientals del futur. Una altra característica remarcable del TOVA és que el procés de construcció no ha generat cap residu; el que es tradueix com un edifici amb una petjada de carboni quasi nul·la.

I és que els materials es van obtenir a un radi de 50 metres. L’estructura va ser realitzada amb fang local, barrejat amb additius i enzims, per aconseguir la integritat estructural i elasticitat del material necessàries per a la impressió 3D optimitzada. La fonamentació és de geopolímer i el sostre és de fusta. Per garantir-ne la durabilitat, es va afegir una capa impermeable, utilitzant matèries primeres com l’àloe i les clares d’ou.

Detalls de la 3D Print House de l'IAAC
Detalls de la 3D Print House de l’IAAC

Habitatges del futur?

Segons explica l’IAAC, és un prototip d’habitatge sostenible que es podria construir en qualsevol part del món i ha demostrat ser una prometedora tècnica per solucionar els problemes d’accés a l’habitatge en zones vulnerables o en assentaments temporals, oferint opcions per a la creació d’espais assequibles i més sostenibles.

De fet, la idea és donar continuïtat al projecte amb l’empresa WASP per donar vida a una casa sencera amb la tecnologia de la impressió 3D.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa