Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona posa en marxa un pla de xoc contra la soledat no desitjada

L’Ajuntament de Barcelona continua desplegant l’estratègia a llarg termini contra la soledat no desitjada a la ciutat i ha concretat un pla d’accions per als pròxims anys. El pla 2020-2024 incorpora propostes com la creació de tres espais pilot als districtes de Sant Martí, Gràcia i Horta-Guinardó per millorar el benestar emocional, combatre la soledat i les situacions d’aïllament a través dels vincles socials.

Segons el regidor de l’àrea d’Infància, Joventut i Persones Grans, Joan Ramon Riera, l‘aposta és per un espai “intergeneracional”. A banda, també es vol posar en marxa el servei Vincles+, que amplia la plataforma VinclesBCN i preveu sumar opcions com ara tenir accés al servei sanitari, la policia de barri o el bus de barri.Altres iniciatives passen pel treball amb els casals i espais municipals de persones grans per introduir la mirada de la soledat, així com engegar una campanya de comunicació a tota la ciutat per sensibilitzar sobre la soledat i trencar el mite que només la pateixen les persones grans.

Aquestes accions pretenen donar continuïtat a l’estratègia que s’ha començat a desplegar en el darrer any. Per exemple, des de l’octubre de 2020 existeix el web ‘Barcelona contra la Soledat’, amb recursos i informació o s’ha posat en marxa l’Observatori de la soledat de Barcelona, entre altres. A banda, a hores d’ara, el consistori treballa per poder celebrar a Barcelona el I Congrés Internacional contra la Soledat.

Per a Joan Ramon Riera, l’estratègia es basa sobretot en crear “confiances” davant l’individualisme de la societat actual. En aquest sentit, considera que l’estructura de barris de Barcelona i el fet que sigui una ciutat “ben equipada” amb casals de gent gran i biblioteques pot ajudar-hi.

La cadena per trencar amb la soledat, assegura, passa per fomentar la socialització, que genera seguretat, confiança i optimisme. Segons xifres facilitades pel consistori, l’any 2020, a Barcelona hi havia 205.394 llars unipersonals, un 13% més de les que hi havia en 2004. És a dir, a gairebé una de cada tres llars de la ciutat (30,9%) hi viu una sola persona. Les dones de 65 i més anys són el col·lectiu que més habitual viu sol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa