Diumenge, 22 de maig. És el dia assenyalat en el calendari meteorològic com el del pic màxim de calor a Catalunya, després d’una setmana de xafogor en què els termòmetres no han parat d’anar a l’alça. Ara, les previsions assenyalen que la calor arribarà al seu punt més àlgid aquest cap de setmana. En alguns punts de Catalunya, pel fet de superar els registres de temperatura màxima mai anotats fins ara en un mes de maig. Es tracta d’una situació de calor prematura excepcional, tot i que tècnicament no podem qualificar-la d’onada de calor.

30 graus al centre de la ciutat

Com es materialitzarà aquest rècord a Barcelona? Doncs la temperatura màxima es mourà entre els 26 i 27 graus, però al centre de la ciutat ja es podran superar els 30 graus. I a part alta i sobretot la falda de Collserola podria assolir registres màxims d’entre 31 i 33 graus.  Per sort, res a veure amb el que poden patir a la Terra Ferma i de la Franja de Ponent, que tindran valors màxims entre els 38 i els 40 graus. O a la Catalunya Central, la vall de l’Ebre, l’interior de les comarques gironines i fins i tot en algunes valls prepirinenques, amb màximes que estaran entre els 35 i els 38 graus.

Superarem el rècord?

La temperatura màxima històrica en un mes de maig que té registrada l’Observatori Fabra és de 33,4 ºC el 31 de maig del 2001. La temperatura més alta registrada en un mes de maig per les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya és de 38,2 ºC a Vinebre, el 12 de maig del 2012. Haurem d’esperar a diumenge…

Onades de calor cada vegada més habituals

Javier Martín Vide, climatòleg i catedràtic de geografia física de la UBha avisat en una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé, que cada vegada serà més freqüent tenir onades de calor fora de l’estiu, i que des de la ciutat cal afrontar-ho com “un problema de salut pública”. “A partir d’ara pràcticament cada any superarem els 30 graus a Catalunya”, diu aquest expert, que situa la causa en l’escalfament global. Remarca que cal adaptar-s’hi per disminuir els riscos que comporten aquestes temperatures tant altes.

Nou comentari

Comparteix