Barcelona i nou ciutats europees més s’ofereixen per acollir menors refugiats

Barcelona i nou ciutats europees més s’ofereixen per acollir menors no acompanyats dels camps de refugiats de Grècia. Així ho expressen els deu alcaldes i alcaldesses de les diferents ciutats en una carta conjunta dirigida a les institucions europees amb data del 22 d’abril. En la missiva, lamenten les condicions “deplorables” en què es troben els refugiats que viuen en camps en illes de Grècia o a la frontera amb Turquia. “La crisi humanitària està empitjorant ràpidament, i Europa hauria d’actuar i ajudar”, recullen. Així, responen a la crida feta pel president de l’Eurocambra, David Sassoli, que al març va demanar “solidaritat” amb els menors durant una visita a la zona. “Estem preparats per rebre’ls”, afirmen els batlles que signen la carta.

Subratllen la “complexitat geopolítica” de la situació i asseguren que no hi ha “respostes fàcils”. Amb tot, manifesten que cal ajudar els grups de refugiats més “vulnerables” i predisposen la seva ajuda. “Som aquí per oferir ajuda. Europa necessita responsabilitzar-se i proveir refugi, consol i seguretat”, indiquen. Segons les últimes dades, recollides en la carta, hi ha al voltant de 5.500 menors no acompanyats. “Podem oferir a aquests infants el que ara necessiten de forma urgent: sortir d’allà, tenir una casa, estar segurs, tenir atenció sanitària i ser cuidats per persones dedicades”.

Per tot plegat, remarquen que com a ciutats estan preparades per treballar amb les autoritats estatals i europees per al reallotjament i esperen que el seu compromís possibiliti que la UE faciliti l’ajuda. La missiva va dirigida als presidents de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell Europeu. La signen Barcelona, Ghent (Bèlgica); Leipzig i Nuremberg (Alemanya); i diverses ciutats dels Països Baixos (Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Utrecht, Tilburg, Groningen). La iniciativa es fa sota el paraigües de la xarxa de ciutats Eurocities.

Nou comentari