Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona demana als menjadors escolars un sol dia de carn vermella i servir més llegum

L’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) inicien una campanya de recomanacions a les 411 escoles de primària i secundària de la ciutat per reduir el consum de proteïna animal i afavorir el de llegums. Sis escoles ja treballaran aquest curs canvis en els menús de dinar i la resta seran assessorades l’any següent, amb l’objectiu que el setembre de 2021 comencin el curs totes amb el servei de menjador repensat.

Es tracta de les escoles Dovella (Sant Martí), Mallorca (Eixample), Ramon Casas (Sants-Montjuïc), Pare Poveda (Gràcia), la Farigola del Clot (Sant Martí) i Patronat Domènech (Gràcia). 

L’objectiu és que serveixin carn vermella o processada –vedella, salsitxes, embotit…– un màxim d’un dia a la setmana, com a segon plat. També aspiren a què dos segons plats setmanals siguin de proteïna vegetal de proximitat, és a dir, sobretot llegums. Els altres dos dies de la setmana el segon plat podrà ser carn blanca –pollastre, conill, gall d’indi…–, ous o peix. I, sobretot, insistiran a les escoles perquè els primers plats no continguin proteïna. Segons el consistori, el preu del menú no pujarà aplicant-hi aquests canvis.

L’ASPB ha fet un estudi sobre els menús de 116 escoles, una quarta part del total aproximadament, que mostra la situació actual. El 34% dels centres serveixen carns grasses –vermelles i processades– més de dos cops per setmana i el 90% no ofereixen cap plat principal de proteïna vegetal. L’ASPB té la responsabilitat de supervisar els menús escolars, públics i privats, però la decisió final depèn de les famílies i la direcció de cada centre. Tot i així, Ajuntament i Agència es mostren convençuts que les recomanacions arribaran a bon port perquè fins ara les escoles han estat receptives a fer canvis per millorar la qualitat nutricional del menjador sense encarir-lo.

Els nens i adolescents enquestats presenten també resultats negatius. El 78% dels nens d’entre 3 i 4 anys i el 42% dels joves d’entre 13 i 19 anys mengen carn vermella més de tres cops per setmana. El 80% incompleixen la recomanació de menjar 5 racions de fruita al dia, ha explicat Carme Borrell, gerent de l’ASPB. També és excessiu el consum de sucres refinats: el 43% dels nois i noies d’entre 8 i 9 anys prenen brioixeria més de tres cops al mes i el 80% dels adolescents prenen refrescos més de tres cops al mes.

La mesura forma part de les polítiques de salut pública però també de les de lluita contra el canvi climàtic. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha estimat que amb la reducció de carn proposada s’aconsegueix “una reducció del 23% en les emissions associades a la producció d’aquest menú”. Una de les línies de treball sobre el clima és el canvi de model alimentari, que Barcelona vol encapçalar el 2021 com a Capitalitat de l’Alimentació Sostenible. L’octubre de l’any vinent acollirà una trobada mundial de ciutats firmants del pacte de Milà i ambiciona arribar a aquella data amb diversos programes d’actuació ja implementats.

Nou comentari

Comparteix