Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona llança un centenar de mesures contra la violència masclista
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la nova mesura de govern Cap a una Barcelona lliure de violències masclistes 2019-2023. Inclou prop de cent accions concretes en àmbits com el transport públic, l’educació, el comerç o els serveis municipals. El programa donarà continuïtat al model referent en l’abordatge de la violència masclista a la ciutat iniciat el passat mandat. A més la nova campanya El present és feminista posarà el focus en el paper vital dels homes per posar fi a les violències contra les dones.

Només l’any 2016, el 13,8% de les barcelonines van patir agressions masclistes, i en un 2,3% dels casos van ser fets molt greus, en concret, un 1,1% va ser violència sexual. Les actuacions previstes es divideixen en quatre grans objectius, que assenyalen les línies estratègiques més importants: més sensibilització, transformar els imaginaris de sexe i de gènere, millorar la coordinació i els serveis d’atenció i definir un model integral d’abordatge de la violència sexual de manera conjunta entre els serveis municipals, les entitats i les administracions públiques.

Entre les accions previstes hi ha elaborar un protocol d’abordatge de la violència masclista al transport públic, donat que el 42% de les dones que l’utilitzen han patit tocaments sexuals en aquest espai. De forma conjunta amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), el consistori establirà un circuit de prevenció, detecció, intervenció i comunicació d’agressions i assetjaments sexuals. També s’ampliarà el programa pilot de parades a demanda del bus nocturn, per reduir el trajecte soles fins a casa.

Una altra novetat destacada serà la posada en marxa d’un servei específic d’atenció telefònica les 24 hores. Aquest nou recurs permetrà oferir una primera atenció en casos de violència sexual, en especial quan les dones agredides tenen por de desplaçar-se a centres d’atenció presencials perquè l’agressor és una persona del seu entorn.

La mesura de govern també preveu impulsar la col·laboració amb el sector comercial per visibilitzar la lluita contra la violència masclista i promoure la igualtat, en la línia de les iniciatives dels comerços de la Creu Coberta i el Born que s’han desenvolupat en els darrers anys. També es reforçaran els vincles amb l’oci nocturn arreu de la ciutat, ampliant el protocol No callem que ja compta amb 36 adhesions. Els estands antimasclistes també guanyaran extensió amb més punts liles mòbils que podran instal·lar-se a més indrets de la ciutat.

A més, el programa inclou mesures per tots els segments d’edat. Un nou programa pilot sobre violències de gènere a través del mòbil i les xarxes socials s’adreçarà especialment a la població més jove, mentre es reforçaran les accions sobre educació sexual i afectiva a les escoles, les famílies i la gent gran. En l’àmbit laboral també hi haurà actuacions específiques per a sectors vulnerables com la neteja, el treball domèstic i les cures.

El Circuit Barcelona contra la Violència Masclista, on s’integren tots els serveis municipals específics, guanyarà en coordinació. La xarxa inclou recursos públics com els punts d’informació i atenció a les dones (PIAD), el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), les places d’acollida per violència masclista, el Servei d’Atenció a Homes (SAH) i la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH), entre altres.

Nova campanya adreçada als homes

Com cada any l’Ajuntament s’afegeix al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb una campanya de comunicació que té com a objectiu prendre partit en contra de totes les formes de violència masclista. Després de tres campanyes centrades en el compromís del conjunt dels actors de la ciutat, enguany Barcelona innova amb un missatge centrat en el present i interpel·la els homes perquè s’atreveixin a trencar avui mateix les complicitats masculines amb la violència.

Amb el lema El present és feminista, proposa elements que faciliten la reflexió sobre el rol actiu que tenen els homes i sobre la necessitat de construir noves masculinitats. L’objectiu és recordar que vivim en una ciutat combatent, que lluita de manera conjunta, que es reinventa, que rebutja totes les formes de masclisme i que s’hi enfronta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa