Barcelona tanca definitivament aquest dilluns el sistema de recollida pneumàtica mòbil de residus. El dia 30 de novembre es farà l’última recollida amb aquest sistema a les dues úniques ubicacions que queden en funcionament al districte de Ciutat Vella, a la plaça Joaquim Xirau i a la plaça de la Vila de Madrid. A la resta d’ubicacions, a Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i altres punts de Ciutat Vella, el sistema ja va quedar inoperatiu durant l’estiu. Segons l’Ajuntament, el tancament és “l’estratègia més eficient i amb menys petjada ecològica” per caminar cap als models de recollida orientats a la recollida selectiva.

Les instal·lacions de recollida pneumàtica mòbil, que ja han arribat al final de la seva vida útil, es van posar en funcionament fa 20 anys. Aleshores no es preveia la recollida separada de la fracció orgànica i tampoc estava prou desenvolupada la recollida selectiva.

El consistori recorda que les instal·lacions de recollida pneumàtica fixa continuen operatives, pels seus “avantatges tècnics” respecte a la mòbil. La principal diferència entre totes dues és que la pneumàtica mòbil requereix d’un vehicle de grans dimensions que opera com a central de recollida, és a dir, que un camió es desplaça fins el punt d’aspiració per recollir els residus. En canvi, la pneumàtica fixa té centrals en una ubicació concreta (7 al conjunt de la ciutat) i es fa la recollida sense necessitat de desplaçar equips al carrer.

La recollida pneumàtica a la ciutat representa al voltant del 5% de tota la recollida de residus, però la pneumàtica mòbil és testimonial i només representa el 0,1%.

Retirada els propers mesos

Hi ha un total de 8 punts de recollida pneumàtica mòbil a la ciutat: 4 punts a Ciutat Vella, 2 punts a Gràcia i 2 punts a Sarrià – Sant Gervasi. Malgrat que el veïnat de totes aquestes zones ja utilitza de forma majoritària altres sistemes de recollida existents, a totes les ubicacions ja s’ha instal·lat l’alternativa a la recollida pneumàtica mòbil i en els propers mesos començarà la retirada de les instal·lacions.

A Ciutat Vella, el desmantellament dels tancs s’iniciarà a principis d’abril. La nova recollida de residus es farà amb contenidors ordinaris al Raval, i amb recollida coordinada –és a dir, baixant les escombraries davant de la porteria entre les 20 i les 22 hores– al Gòtic. A Gràcia, la retirada de les instal·lacions de pneumàtica mòbil començarà la segona setmana de gener i la recollida a la zona es farà amb contenidors ordinaris, mentre que a Sarrià – Sant Gervasi, les instal·lacions de recollida pneumàtica mòbil es troben en edificis privats i l’alternativa també són contenidors al carrer.

Nou comentari

Comparteix