Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona evitaria més de 900 morts anuals amb més parcs i zones verdes
  • CA

Barcelona podria evitar més de 900 morts anuals si complís amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la proximitat de zones verdes a les zones residencials de la ciutat. Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona situa Barcelona i la seva àrea metropolitana en la posició 90 de ciutats europees amb més mortalitat associada a l’accés a espais verds.

L’ISGlobal ha analitzat més de 1.000 ciutats de 31 països europeus i conclou que entre totes podrien evitar gairebé 43.000 morts prematures si seguessin les indicacions de l’OMS, que recomana que hi hagi almenys mitja hectàrea de zones verdes a una distància de no més de 300 metres en línia recta des de cada casa. Nombrosos estudis científics conclouen que les zones verdes eviten morts prematures, milloren l’esperança de vida, redueixen els problemes de salut mental i augmenten les funcions cognitives dels infants, entre altres.

Imatges per satèl·lit

Per calcular l’extensió de parcs i zones verdes que hi ha a cada ciutat, l’ISGlobal utilitzat l’Índex de Vegetació de Diferència Normalitzada (NDVI), un indicador que mesura l’espai verd de cada zona i que té en compte l’arbrat dels carrers, els jardins en propietats privades o els parcs públics a partir d’imatges obtingudes per satèl·lit. Per calcular la mortalitat evitable, els científics de l’institut han creuat les dades de mortalitat per causes naturals de les diferents ciutats registrades el 2015 amb estudis científics publicats amb anterioritat sobre el vincle entre salut i zones verdes.

Segons l’estudi, les ciutats de més de 100.000 habitants amb més càrrega de mortalitat vinculada amb la falta d’accés a espais verds són Trieste (Itàlia), Torí (Itàlia), Blackpool (Regne Unit), Gijón (Espanya) i Brussel·les (Bèlgica), mentre les que tenen menys càrrega són Elx (Espanya); Telde (Espanya); Guimarães (Portugal); Perugia (Itàlia) i Cartagena (Espanya).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa