Barcelona, entre les tres ciutats de l’Estat reconegudes per reduir les emissions

Un estudi de CDP situa la capital catalana com una de les 33 ciutats europees que lideren la lluita contra la contaminació

Les ciutats de Barcelona, Múrcia i Vitòria han estat reconegudes entre les 33 ciutats europees esmentades en la Llista A de Ciutats publicades per l’organització CDP, en premiar els seus esforços per reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i construir resiliència als impactes provocats pel canvi climàtic malgrat la crisi sanitària de la COVID-19. Aquestes tres ciutats, segons explica l’entitat, mostren un gran progrés des que es va signar l’Acord de París en 2015.

L’organització assenyala que només tres ciutats europees (9%) de la Llista A tenien un objectiu del zero net en el 2015 comparat amb les catorze del 2020 (42%). Així mateix, CDP ha observat com el 2015, el 60% de les Ciutats de la Llista A a Europa no tenien objectius de reducció d’emissions però en l’actualitat totes les 33 ciutats els tenen. Malgrat la situació originada per la COVID-19, el 39% de les ciutats europees són noves en la Llista A. A Europa, les noves incorporacions han estat Múrcia, Porto, Zuric, Hèlsinki, Florència i Copenhaguen.

D’entre totes les ciutats europees que estan en la Llista A de CDP, Dinamarca té el número més alt (6), seguit per Suècia (5), Finlàndia (4), Espanya i Portugal (cadascuna amb 3). Un altre dels aspectes innovadors que destaca CDP en la Llista 2020 són les ciutats que han avançat en els seus objectius sobre l’energia renovable amb deu ciutats europees treballant per a aconseguir que la seva energia sigui 100% renovable per al 2050 o abans. Algunes ciutats com Copenhaguen, Turku i Estocolm, ja han aconseguit el 50 per cent o més dels seus objectius.

Per tenir una puntuació A, CDP detalla que una ciutat ha de revelar públicament les seves dades i tenir un inventari d’emissions de tota la ciutat, haver establert un objectiu de reducció d’emissions, així com publicar un pla d’acció climàtica i haver completat una avaluació sobre riscos climàtics i vulnerabilitat, i també completar un pla d’adaptació climàtica per a demostrar com abordarà els perills climàtics ara i en el futur.

Nou comentari