Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona buscarà noves mesures contra les màfies de l’ocupació
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona tindrà a partir d’ara un grup de treball per “abordar diferents vies per posar fi a la pràctica d’ocupacions per part d’organitzacions il·lícites, així com les ocupacions que generen greus problemes de convivència”. Al ple municipal, això s’ha traduït en una referència constant a les màfies que reventen panys i després revenen claus a persones vulnerables. Així doncs, a partir d’ara, el consistori intentarà treure l’entrellat del fenomen després que hagi tirat endavant un text pactat entre el govern municipal i el grup de Junts per Catalunya.

En aquest sentit, la iniciativa impulsada per JxCat inclourà una diagnosi de la situació actual respecte a les ocupacions a Barcelona, se’n derivaran propostes d’accions i es presentarà un informe al ple municipal en un termini màxim de 4 mesos. Al grup de treball s’hi afegiran experts i diferents veus convidades i es reunirà un màxim de tres vegades. La proposició de Junts per Catalunya inicial era la creació d’una comissió, més subjecta a la fiscalització pública, però el govern municipal ha intercedit perquè la iniciativa quedés en un grup de treball.

Sigui com sigui, hi ha hagut un acord gairebé unànime al ple municipal. Tots els partits han donat suport a la iniciativa exceptuant Ciutadans, que s’ha abstingut.

Rebuig a una proposició més dura de Cs

La líder de la formació taronja, Mari Luz Guilarte, ha lamentat que el focus sigui massa petit en el cas del grup de treball i ha presentat una proposició que anava més enllà. De fet, el text demanava més policia al voltant de zones especialment sensibles al fenomen i més eines per recuperar tots els immobles ocupats de manera més ràpida. “Totes les ocupacions són il·legals”, ha insistit. Abans, la seva companya de partit, Marilen Barceló, havia subratllat també que “Barcelona s’ha convertit en el paradís de les ocupacions il·legals”.

La majoria de partits, però, han lamentat el to especialment dur de Ciutadans sobre aquest tema. “El que fan vostès és l’exercici de populisme més baix que es pot fer al voltant d’un problema d’aquestes característiques”, ha expressat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas. Des de Barcelona en Comú, la tinent d’alcaldia Laura Pérez ha carregat contra un discurs que “descontextualitza” les dades i s’oblida de les causes que provoquen les ocupacions. També ha recordat que la Guàrdia Urbana ha tancat “més de 200” pisos amb activitat delinqüencial. Fins i tot el tinent d’alcaldia Albert Batlle ha esbroncat Guilarte. “Deixi d’anar a buscar titulars”, li ha etzibat, abans de destacar que “utilitza un llenguatge que comença a ser l’avançada del que malauradament es produirà en aquest consistori d’aquí a uns anys, veient la composició de les formes polítiques al parlament espanyol”, ha dit en una referència a la irrupció de Vox al Congrés dels Diputats. Tots aquests partits han votat en contra de la proposició.

També el regidor Jordi Martí, de JxCat, ha criticat el to de les representants de Cs, però s’ha abstingut a la proposició. La iniciativa de Ciutadans, doncs, ha rebut únicament el suport del Partit Popular i Barcelona pel Canvi. “Cada cop són més les veus que reclamen que l’Ajuntament de Barcelona es posicioni contra l’ocupació d’immobles”, ha reclamat Manuel Valls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa