Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona bat un preocupant rècord de temperatura càlida en ple hivern

Un possible nou indici dels efectes del canvi climàtic? Coincidint amb l’últim dia de 2021, Barcelona ha batut dos cops en un sol dia el rècord de temperatura més càlida registrat a l’atmosfera en un mes de desembre des que van començar a recollir medicions, fa 23 anys. L’índex no es refereix al clima a peu de carrer -que ha tornat a caracteritzar-se per un ambient més propi de la primavera que de l’hivern- sinó a la temperatura assolida a 700 hectopascals, que equival a una altitud de 3.180 metres.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, l’estació de radiosondatge de Barcelona ha mesurat una temperatura de 6,9 graus positius durant la passada matinada al nivell de referència atmosfèrica situat a més de tres quilòmetres sobre la superfície. Ha estat el resultat més alt anotat mau en un desembre per l’estació, però el rècord ha resultat efímer: al migdia s’ha superat, amb 7,6 graus positius a la mateixa cota atmosfèrica.

El Meteocat ha recordat que tant el resultat detectat de matinada com el que l’ha superat més tard són absolutament anòmals per aquestes alçades de l’any, just a l’inici de l’hivern. El Servei Meteorològic de Catalunya aclareix que la mitjana habitual del desembre és de 3,5 graus negatius al cel de Barcelona.

La desviació registrada és de més de 10 graus per sobre les magnituds pròpies de l’època. Fins ara, la temperatura més alta identificada un desembre a 3.180 metres per sobre de Barcelona es va produir fa tres anys, quan es va enfilar a 5,8 graus positius cap als volts de les 12.00 hores de 6 de desembre de 2018.

El metoròleg del Servei de Meteorologia de Catalunya, Jordi Cruz, ha explicat a Twitter que el resultat de les medicions és impropi de l’hivern. “Avui, a 3.100 metres d’altitud, la temperatura és estiuenca”, ha expressat a Twitter, alhora que ha matisat que “la correlació amb la temperatura a superfície és feble” a l’hivern i amb anticicló inclós.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a gener 01, 2022 | 07:45
    Català gener 01, 2022 | 07:45
    Aixó prometd per als JJ.OO d'hivern, no us sembla?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa