Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, en alerta atmosfèrica per una “intrusió de pols africana”

L’AMB ha posat en marxa el seu Protocol d’actuació per episodis ambientals d’elevada contaminació atmosfèrica, en la seva fase d’avís preventiu de PM10a causa d’una intrusió de pols africana. De resultes del protocol, tots els ajuntaments metropolitans han rebut la comunicació de l’activació de les mesures previstes al Protocol que es va aprovar el gener de 2017 i que es va revisar i actualitzar el març de 2020, i els animen a prendre mesures per conscienciar la ciutadania a actuar per reduir la contaminació.

I quan s’activa aquest protocol? La fase d’avís preventiu es posa en marxa quan en dues estacions o més de la XVPCA a l’àrea metropolitana se supera el valor de mitjana de 50 µg/m³ diaris de PM10 i la previsió a 24 hores no indica una millora en els nivells. I aquest ha estat el cas. Segons explica l’AMB en un comunicat, els nivells se superen en 5 estacions de la XVPCA, cap d’elles en municipis metropolitans. Durant el dia d’ahir, de les 9 estacions que es trobaven per sobre de 50ug/m3, 4 estaven en municipis metropolitans.

Què podem fer els ciutadans?

L’AMB aconsella regular la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i baixar-la a l’hivern. Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa… i evitar-ne les purgues i les arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres d’aquestes calefaccions.

Pel que fa a la mobilitat, s’anconsella realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic i si és possible, “treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa”.

Quines mesures es proposen als ajuntaments en les obres?

Minimitzar els desplaçaments dels vehicles i maquinària de les obres, així com el temps que estan en funcionament, assegurar que els vehicles i el material d’obra que puguin generar pols estiguin correctament tapats amb lones protectores, reduir el transport de matèries primeres o mercaderies o evitar la producció i aplicació d’asfalt en les obres. També incrementar la freqüència d’aplicació de reg (amb aigua freàtica o reutilitzada, sempre que sigui possible) i neteja en l’àmbit de l’obra.

o   Restringir les activitats pulverulentes de les obres: treballs de moviments de terres, enderrocs (incloses les operacions de descàrrega de material d’obra

Nou comentari

Comparteix