Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Assaig pioner d’Hospital Clínic sobre el càncer de mama més agressiu
  • CA

Pas important de l’Hospital Clínic de Barcelona en la lluita contra el càncer. El centre barceloní ha iniciat un estudi pioner d’immunoteràpia basat en limfòcit infiltrants de tumor en càncer de mama triple negatiu. Amb el doctor Aleix Prat al capdavant i el finançament de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), té també la participació del Vall d’Hebron, la Clínica Universitat de Navarra i l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid.

Un càncer molt agressiu: taxa de supervivència del 12%

Hi participen vuit pacients de càncer de mama metastàtic triple negatiu. El procediment ha demostrat resultats prometedor en pacients amb melanoma metastàtic i altres tipus de tumors i els investigadors volen comprovar ara la viabilitat en aquest tipus.

El càncer de mama triple negatiu metastàtic és el tipus més agressiu de càncer de mama i representa aproximadament entre el 10 i el 15% de tots els càncers de mama. És una malaltia poc coneguda que afecta cada any a unes 5.000 dones a l’Estat espanyol, i presenta una taxa de supervivència a cinc anys és del 12%, mentre que puja al 28% en altres tipus de càncer de mama amb metàstasi.

La immunoteràpia basada en teràpia cel·lular que utilitza limfòcits infiltrants de tumors és una barreja de limfòcits T, principalment dirigits contra les cèl·lules tumorals. Aquests limfòcits són cèl·lules del sistema immunitari implicades en la funció i regulació i s’encarreguen de destruir les cèl·lules tumorals o infectades.

Com explica el Clínic, el procés comença amb una preselecció per escollir els tumors amb més probabilitats d’estar enriquits per TILs, s’aïllen i seleccionen els limfòcits T que tenen capacitat d’actuar contra les cèl·lules cancerígenes, i d’aquests, es produeixen moltes còpies al laboratori. Per últim, els limfòcits es tornen a injectar al pacient per via intravenosa. El producte final d’infusió és produït pel Clínic amb el nom de NUMARZU-001, i s’ha demostrat que és possible obtenir-lo de pacients de forma reproduïble, un pas fonamental per aconseguir l’autorització de l’Agència del Medicament per iniciar l’assaig.

Serà el primer cop que s’administra un tractament d’aquest tipus d’immunoteràpia per al càncer de mama a l’Estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa