Barcelona està patint aquest 2022 un dels estius més calorosos dels darrers anys. Les diverses onades de calor que han assotat la capital catalana en aquests mesos han convertit els refugis climàtics en un bé més que preuat. En tots aquests oasis exteriors hi juguen un paper clau la presència d’arbres, que projecten ombra i permeten als ciutadans resguardar-se del sol directe. Tanmateix, quins són els millors arbres per refugiar-se del sol i la calor d’aquests dies? On podem trobar-los?

Per posar llum a la qüestió, Marc Bosch Matas ha compartit a través de la plataforma Twitter una petita anàlisi on identifica quin és l’arbrat de la ciutat que fa una ombra més agradable i en quines zones el podem trobar. Sense comptar tota la superfície que ocupa el parc natural de la Serra de Collserola, el gran pulmó verd de la capital catalana, Barcelona compta amb gairebé un total de 238.000 arbres repartits pel municipi.

L’espècie més comuna és amb diferència el plàtan, que frega els prop de 50.000 exemplars. El segueixen a gran distància el lledoner, la tipuana i l’acàcia del Japó. Però, quina d’aquestes espècies és la més ombrívola? Per poder sortir de dubtes cal tenir en compte una variable anomenada com a Índex de Vegetació de Diferència Normalitzada (NDVI, per les seves sigles en anglès). Aquest indicador mesura la intensitat i densitat de la vegetació que té un terreny concret a través d’una imatge satèl·lit.

Entres les vint espècies d’arbrat més comunes a la ciutat, almenys set d’aquestes variants se situen per sobre del 0,4 en aquest índex, una xifra que suposa que es tracta d’un tipus de vegetació bastant espessa. Al capdavant d’aquest rànquing d’arbres amb capacitat de generar més ombra trobem el pi pinyoner, el pi blanc, la tipuana i l’alzina. A poca distància i també amb un bon índex de densitat trobem el plàtan, l’acàcia borda i el xiprer.

Els barris amb més arbres ombrívols

Si posem les dades sobre l’arbrat barceloní sobre el mapa i en destriem aquells espais on segons aquest índex hi ha un nivell de vegetació bastant espessa, que sobre la pràctica implica que hi hagi dos arbres ombrívols o més a menys de 10 metres, el resultat és força revelador. La zona del Poblenou, el Poble-sec, Pedralbes i el districte d’Horta-Guinardó són els indrets de la ciutat amb més densitat de vegetació.

Distribució de la vegetació més abundant pels diferents barris de la ciutat

En contrapartida, l’Eixample i els barris amb una fisonomia de carrers més estrets com el Gòtic, la Vil·la de Gràcia o Sants són els grans punts a millorar pel que fa al verd urbà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa