El restaurant històric Pitarra del Gòtic ha reobert. I ho ha fet reconvertit en un local de menús i tapes, tal com es pot veure en les imatges d’aquest article cedides al TOT Barcelona per Alberto Mejías, que va ser un dels fundadors de la plataforma Emblemàtics Barcelona. Situat al carrer d’Avinvó, 56, l’establiment va aixecar la persiana aquest dijous després d’anys tancat. El restaurant emblemàtic va plegar definitivament l’abril del 2018. Es va convertir en un pub irlandès, però va tancar al cap de tres mesos. Des de llavors, fa set anys, no havia tingut cap altra activitat.
El Pitarra havia obert com a restaurant el 1890, primer amb el nom de Can Cisco. Però més enllà de ser un local que va estar obert des de finals del segle XIX fins al 2018, amb anterioritat aquest edifici va ser la casa d’en Frederic Soler. Poeta i dramaturg, signava les seves obres amb el nom de Serafí Pitarra. El local era una rellotgeria de la seva família, en la qual l’escriptor va començar a treballar amb només 14 anys i posteriorment va heretar a la mort del seu tiet.

Pitarra va escriure a la rebotiga de la rellotgeria
Durant la segona meitat del segle XIX, Pitarra va començar a escriure a la rebotiga de la rellotgeria obres de temàtica humorística i popular. També en aquells anys, després de ser acceptat al cercle de les elits que dominaven els Jocs Florals, l’espai on escrivia es va convertir en un lloc de xerrades i tertúlies a les quals assistien Anselm Clavé, Valentí Almirall, Víctor Balaguer o Feliu Codina. Pitarra també va ser empresari teatral, obrint el Teatre Romea al teatre en català. Barcelona ha recordat Pitarra amb una escultura a la plaça del Teatre, a la Rambla
El Pitarra obre coincideix amb la conversió del Gran Cafè en un ‘irish pub’
Fa pocs dies el TOT Barcelona informava que El Gran Cafè del Gòtic, un local centenari -tot i que com a restaurant va funcionar entre 1970 i 2020, quan va tancar durant la pandèmia- serà un irish pub. El Gran Cafè es troba a Avinyó, 9, molt a prop d’on hi ha l’antic Pitarra. Ara l’establiment, que manté el nom, és propietat d’una família hindú amb altres restaurants a la ciutat, explica Mejías. A les portes del negoci es pot veure una carta que ofereix, entre altres plats, gaspatxo, musclos a la marinera, gambes amb allada, aletes de pollastre, croquetes casolanes o calamars a l’andalusa.

Durant el segle llarg que el Pitarra va estar obert, el restaurant va canviar propietaris diverses vegades. Als anys 80 del segle passat se’n van fer càrrec els germans Roig, que van decorar l’establiment amb material que van recuperar d’en Pitarra. Presidit pel lema Rebotiga d’en Pitarra, bressol del teatre català, hi havia fotografies, manuscrits originals, documents, cartes, dibuixos… Fins i tot es va recrear l’ambient de la rebotiga en la qual Pitarra escrivia i organitzava les tertúlies. Quan el Pitarra va tancar el 2018, l’Ateneu Barcelonès va rebre l’arxiu de l’escriptor, salvant objectes i peces úniques d’un dels pares del teatre català.