Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’ampliació de l’Hospital del Mar serà una realitat el 2024
  • CA

L’Hospital del Mar començarà la seva transformació d’aquí a dos mesos. Les obres d’ampliació d’un nou edifici arrencaran aquest mes de juny i seran una realitat el 2024. L’edifici s’ha de construir al solar que ara ocupen cinc antics pavellons, per això el primer pas de les obres serà l’enderroc d’aquests espais. Què oferirà aquest nou complex? Sis noves unitats d’hospitalització amb 75 llits més que els actuals, una nova Unitat de Cures Intensives (UCI) amb 18 llits i un nou bloc quirúrgic amb quatre quiròfans d’última generació. A més, es podran unificar les urgències del centre a la mateixa ubicació. El nou hospital també tindrà una nova àrea maternoinfantil, un heliport, i permetrà que el Servei d’Oftalmologia, situat ara a l’Hospital de l’Esperança, pugui ubicar-se a les noves instal·lacions el 2024.

L’Hospital del Mar no atura l’activitat

Tot plegat, una transformació que marcarà un abans i un després en el centre hospitalari. Ara bé, les obres no suposaran la suspensió del servei assiostencial en cap cas, ja que les unitats afectades que ara presten servei en els edificis centenaris seran reubicades. “L’hospital continuarà funcionant com sempre i ha de fer la mateixa activitat, més fins i tot, perquè hem de recuperar les llistes d’espera que se’ns han acumulat durant l’etapa covid”, ha explicat a l’ACN l’Olga Pané, gerent del Consorci Parc Salut Mar.

De fet, l’Hospital del Mar té en marxa un pla de contingència per reubicar i traslladar en altres edificis les unitats que es veuen afectades directament per l’obra. Aquest pla inclou, per exemple, el trasllat de les unitats d’hospitalització situades a la planta baixa de l’hospital i la reorganització d’altres àrees per a la reubicació de pacients i professionals. De fet, com a treballs previs a les obres ja s’han habilitat llits i espais de consultes a l’Hospital de l’Esperança i al Centre Fòrum, centres complementaris de l’Hospital del Mar. En total, s’han reubicat 78 llits.

Les obres tindran un pressupost total de 140 milions d’euros, i segons detalla l’hospital, 64 milions provenen de fons europeus i 23 més ja estan licitats -20 de la Generalitat i 3 de l’Ajuntament-. Un cop acabi la segona fase de l’ampliació, a meitats del 2024, encara quedarà una tercera fase d’obres per completar totalment el projecte d’ampliació.

Un nou Hospital del Mar més tecnològic

Segons detallen fonts de l’Hospital del Mar a l’ACN, el projecte contempla una transformació que va més enllà de l’arquitectònica. Un aprenentatge de la pandèmia de la covid-19 que s’ha aplicat al disseny és que serà un edifici més flexible, amb més capacitat i adaptable per transformar-se en un hospital centrat en el tractament de pacients amb patologia d’alt risc de contagi, una aposta per la tecnologia 5G per impulsar les connexions, fer cirurgies en directe o facilitar la telemedicina. A més, s’incorporaran les tauletes a peu de llit amb una doble funció: l’accés clínic per als professionals i l’accés a continguts personalitzats per al malalt.

Finalment, i tenint en compte la lluita global contra el canvi climàtic, l’Hospital del Mar juga a fons amb la sostenibilitat, que es tindrà en compte tant en el procés d’ampliació com en el disseny. Alguns exemples són la instal·lació de plaques solars a la coberta, l’enllumenat LED d’alt rendiment o les cobertes vegetals a les terrasses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa