L’Ajuntament de Barcelona ha multat amb 332 euros el Ferran, un veí de Sant Andreu, per haver pintat un mural artístic a la façana posterior de casa seva. A més, li ha fet esborrar l’obra. L’home havia intentat mantenir la pintura arribant a demanar un permís municipal. També s’havia plantejat demanar signatures als veïns, que en nombroses ocasions se li havien apropat per comentar les bondats de la peça pintada per una professional. Tota expectativa, però, s’ha acabat ensorrant. Després de diversos escrits al consistori intentant reconduir la situació —alguns d’ells, sense resposta— i de l’advertència que l’acabarien sancionant amb 3.000 euros si no rectificava, el Ferran ha acabat esborrant el mural que decorava el pas entre els carrers de Grau i Campeny. “Jo ho vaig fer perquè pensava que quedaria bé i perquè abans ens guixaven la façana cada dos per tres. Des que el vam pintar, en canvi, no ens havia tornat a passar ni una vegada”, resol el veí.
El motiu de l’Ajuntament per reclamar l’eliminació d’aquest mural té a veure amb el manteniment de l’harmonia arquitectònica en el casc antic de Sant Andreu. És a dir, que no es pot anar per lliure. Fonts municipals detallen al TOT Barcelona que les alteracions a les façanes s’han d’ajustar a les especificacions de l’Ordenança dels Usos del Paisatge Urbà, alhora que s’han de tenir en compte altres normatives com el Pla Especial del Catàleg i altres plans sectorials. A més, “concretament al districte de Sant Andreu existeix aquest planejament específic que regula els criteris d’actuació patrimonials en les façanes, que ha de ser integrador amb la resta d’edificacions de l’entorn i l’arquitectura original“, subratllen des del govern municipal.
El Ferran ja havia sentit això durant els últims mesos. En aquest impàs per intentar salvar l’obra, s’ha reunit amb tècnics del districte de Sant Andreu en diverses ocasions i li havien plantejat una justificació similar. El que encara no acaba d’entendre aquest veí és perquè hi ha altres façanes amb murals, tant a la mateixa zona com a altres parts de Barcelona, que no s’han trobat els mateixos problemes. “Tampoc no veig clar per què, quan demanava tots els passos que havia de fer per demanar el permís, m’insistien que no arribaria a res i que ningú no em donaria el vistiplau. Encara pitjor, quan ja tenia la multa de 300 euros, em deien que si seguia així m’acabarien multant amb 3.000 euros”, relata l’home. La referència a aquesta quantitat que multiplica per deu la sanció inicial també apareix als documents que ha pogut comprovar aquest diari.
Un procediment poc clar
L’altre maldecap per al veí de Sant Andreu ha estat la gestió confusa de l’Ajuntament al voltant d’aquesta infracció. I és que la primera notificació que va rebre el Ferran ni tan sols especificava quin era el problema. De fet, aquell document signat pel gerent del districte, que el veí va rebre l’octubre de 2019, requereix el propietari de la finca que “procedeixi a enderrocar les obres efectuades” i a “restituir al seu estat anterior tots els elements afectats”. També es decideix “prohibir definitivament els usos que aquestes obres poguessin permetre”. Tanmateix, enlloc es feia menció a quines obres es referia.
No s’havia fet cap rehabilitació de la casa, remarca l’home. Fart de les pintades a la seva façana i amb ganes d’un canvi, l’únic que va fer va ser proposar-li a una artista que coneixia si volia fer un mural a casa seva, pagant-li uns 600 euros. Dit i fet. Des de llavors, des del carrer Campeny s’ha pogut veure una explosió de color lila capitanejant un mural inferior, amb motius blancs sobre un fons negre. L’obra portava, a més, la signatura de l’autora, l’artista Tahraton Linna. “Agradava tant que alguns del que passaven per davant l’han acabat trucant per fer-li encàrrecs”, explica el Ferran.
Sigui com sigui, el procediment seguia fent ballar el cap d’aquest veí. Confòs per la notificació, va demanar audiència amb el consistori i els representants públics li van comunicar que allò feia referència a la pintada de la façana, però que en qualsevol cas demanés més informació mitjançant una instància. El Ferran els va fer cas i, immediatament, va tramitar una petició perquè l’Ajuntament aclarís el missatge. El problema, però, va ser que no va obtenir cap mena de resposta. La següent notícia al voltant d’aquest cas la va rebre el passat mes d’abril. El consistori li aplicava una multa coercitiva de 300 euros amb un recàrrec de 32 euros afegits. En aquesta ocasió, si se n’especificava el motiu.
De nou, el veí denuncia que tornava a trobar-se amb un fet sorprenent. “No m’havien dit res des d’aquella notificació poc clara de feia un any i mig. Ho vaig donar per enterrat i, de sobte, em trobo que m’arriba una multa abans d’unes explicacions”, valora. En trobar-s’ho, va interposar un recurs d’alçada i va explicar la incerta cadena de fets. “Del recurs no es va obtenir resposta i és per aquest motiu i per desconeixença de què i com s’havia de subsanar que no s’ha modificat res des d’aleshores“, etzibava l’home en l’escrit de defensa dirigit a l’alcaldessa, Ada Colau.
Els arguments no li van servir per salvar la façana, però almenys va rebre finalment un informe detallat de quin era el problema que havia motivat la intervenció de l’Ajuntament. En aquesta ocasió, amb una fotografia inclosa, se li retreia haver pintat el mural “sense la corresponent autorització municipal”. En aquest sentit, fonts del consistori asseguren que tampoc “no s’ha tramitat posteriorment cap permís de legalització de les obres realitzades ni de restitució de l’espai afectat al seu estat original”. El Ferran, per contra, explica que va iniciar els tràmits per demanar el permís municipal però que no va rebre cap resposta. Mentrestant, els temps exigits per pagar la multa el collaven i l’amenaça de convertir la sanció en un càstig de 3.000 euros va acabar de decidir-lo: adeu al mural.

Des de l’Ajuntament apunten que existeix el Consell d’Art Públic, un òrgan que “que determina quines són les actuacions a nivell artístic adients a l’espai públic”. El Ferran, però, després d’haver viscut un cacau administratiu i d’haver-se gastat prop d’un miler d’euros entre el mural i la multa, dona el capítol per tancat. Durant prop de tres anys, el carrer de Campeny ha acollit una pinzellada d’art que ja no hi és. Malgrat això, els més nostàlgics encara tenen una via per trobar-se’l cada vegada que vulguin a la funció Street View del Google Maps.