Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una allau de veïns celebra l’obertura dels esperats jardins del Doctor Pla i Armengol
  • CA

El Guinardó ha estrenat aquest diumenge els esperats jardins del Doctor Pla i Armengol, els segons més grans d’aquest barri barceloní sense comptar el turó de la Rovira. Es tracta d’un espai de 3,6 hectàrees de verd just darrere l’Hospital Sant Pau, amb accessos des de la Ronda del Guinardó, el carrer Cartagena, l’avinguda Mare de Déu de Montserrat i el torrent de Melis. Són una gran illa i s’estructuren en diferents espais, com una àrea de jocs, horts comunitaris i la finca Mas Ravetllat-Pla, que acull un un museu gratuït de la Fundació Ramon Pla amb 850 peces de mobiliari, escultura, pintura i orfebreria d’antiquari. 

Vista aèria dels jardins del Doctor Pla i Armengol, al barri del Guinardó / Districte d'Horta-Guinardó

Vista aèria dels jardins del Doctor Pla i Armengol, al barri del Guinardó / Districte d’Horta-Guinardó

La inauguració culmina un llarg procés de posada a punt, que es va iniciar el 2016 i que ha acabat amb un lleuger retard de dos mesos i un sobrecost d’un milió d’euros per treballs imprevistos. Durant quasi un segle els terrenys van estar tancats al públic i des dels anys 30 van ser la seu de l’Institut Ravetllat-Pla, fundat pel doctor Ramon Pla i pel veterinari i bacteriòleg Joaquim Ravetllat. Durant els primers anys van investigar amb cavalls per trobar un sèrum contra la tuberculosi, però amb el temps l’empresa es va quedar sense projectes i va tancar a finals dels seixanta. 

El Mas Ravetllat-Pla, als jardins del Doctor Pla i Armengol / Twitter - Eloi Badia

El Mas Ravetllat-Pla, als jardins del Doctor Pla i Armengol / Twitter – Eloi Badia

Per celebrar l’obertura, l’Ajuntament ha organitzat tota una jornada d’activitats gratuïtes, com tallers familiars, animació, un esmorzar infantil i un caga tió. A més el museu ha fet coincidir la data amb l’estrena d’una nova sala i exposició dedicades a l’antic laboratori del Mas Ravetllat.

Un tió de Nadal als jardins del Doctor Pla i Armengol, el dia de l'obertura al públic / Districte d'Horta-Guinardó

Un tió de Nadal als jardins del Doctor Pla i Armengol, el dia de l’obertura al públic / Districte d’Horta-Guinardó

El disseny dels jardins crea petites mostres d’hàbitats naturals com per exemple el bosc mediterrani amb espècies com el pi blanc o l’alzina, els jardins de plantes aromàtiques on s’hi pot trobar sàlvia, romaní o farigola, ambients humits al costat de les basses o les feixes agrícoles amb garrofers, oliveres i tarongers. També hi ha elements per atraure fauna urbana, com nius per a ocells i ratpenats, piràmides de fusta per a insectes i basses naturalitzades per a amfibis.

Veïns a l'àrea de jocs dels jardins del Doctor Pla i Armengol, el dia de l'obertura al públic / Districte d'Horta-Guinardó

Veïns a l’àrea de jocs dels jardins del Doctor Pla i Armengol, el dia de l’obertura al públic / Districte d’Horta-Guinardó

Tant els jardins com la casa són obra del noucentista Adolf Florensa, que va ser arquitecte municipal als anys 20 i també és autor per exemple de la Casa Cambó de Via Laietana i va restaurar el Saló del Tinell i Capitania General. El conjunt està protegit pel Catàleg de patrimoni de la ciutat.

Vistes des dels jardins del Doctor Pla i Armengol, al barri del Guinardó / Twitter - Eloi Badia

Vistes des dels jardins del Doctor Pla i Armengol, al barri del Guinardó / Twitter – Eloi Badia

“Un orgull” per Barcelona, diu Colau

L’alcaldessa Ada Colau ha inaugurat l’espai i ha assegurat que és “un orgull per a la ciutat” i que tenen una funció importantíssima, segons recull l’agència Europa Press. Ha dit que el nou equipament “consolida” el corredor verd que el govern municipal vol que existeixi entre el parc de la Ciutadella i Collserola, i que ha de connectar la fauna i la flora de Barcelona.

“Hem de fer molt més verda la nostra ciutat, aquesta conquesta no ha de ser l’última”, ha declarat i ha augurat que qualsevol nou desenvolupament urbanístic ha de prioritzar sobretot l’habitatge assequible i els espais verds. Ha agraït el treball d’entitats veïnals i els ciutadans del barri: “És un equipament llargament desitjat. Han estat els veïns i les veïnes els qui han batallat perquè aquest espai tan meravellós es recuperés”.

L'alcaldessa Ada Colau a la inauguració dels jardins del Doctor Pla i Armengol / Europa Press

L’alcaldessa Ada Colau a la inauguració dels jardins del Doctor Pla i Armengol / Europa Press

La regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, ha titllat la jornada de “dia de felicitat” i ha assegurat estar molt contenta per la feina feta. També ha agraït l’obstinació i la lluita de les associacions de veïns. En la inauguració del nou parc també han estat presents el regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Batlle (PSC), la tinent d’alcaldia Janet Sanz (BComú),  la regidora Elsa Artadi (JxCat) i el regidor Jordi Coronas (ERC), entre d’altres líders municipals.

Veïns amb cartells per la llibertat dels presos polítics, a la inauguració dels jardins del Doctor Pla i Armengol del Guinardó / ERC Horta-Guinardó

Veïns amb cartells per la llibertat dels presos polítics, a la inauguració dels jardins del Doctor Pla i Armengol del Guinardó / ERC Horta-Guinardó

Per part dels veïns, Agustí Xifre, vicepresident del Consell de Barri del Guinardó, ha agraït a les entitats la pressió que han fet durant anys per fer possible els jardins: “Ara ens queda aprendre a viure aquest espai”. “Tenim un gran complex on els jardins complementaran tota l’oferta d’equipaments, però encara en falten més!”, ha advertit Alícia Palau, presidenta de l’AVV Joan Maragall-Guinardó. Joan Romero, president de la Coordinadora d’Entitats del Guinardó, ha celebrat que els representants veïnals hagin pogut “participar en la construcció d’aquest espai” i ha demanat a tothom cuidar-lo “per seguir-ne gaudint d’aquí a uns anys”.

Veïns a la inauguració dels jardins del Doctor Pla i Armengol, al barri del Guinardó / Districte d'Horta-Guinardó

Veïns a la inauguració dels jardins del Doctor Pla i Armengol, al barri del Guinardó / Districte d’Horta-Guinardó

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Samantha a desembre 17, 2019 | 16:56
    Samantha desembre 17, 2019 | 16:56
    No es pot accedir amb gossos, horari del parc de 10 del mati al capvespre...¿? Per a nens nomes hi ha un tobogant gran i dos de petits, mes un gronxador... la veritat es que es decepcionant...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa