Alerta per la presència de nicotina ambiental del tabac a escoles i parcs

Un estudi ha trobat nicotina ambiental provinent del fum del tabac al 46% d’accessos a escoles i al 41% de parcs infantils d’11 països europeus. Segons una investigació coordinada per membres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que analitza diverses ciutats, entre elles Barcelona, es reporta la presència de burilles en quasi un 60% dels parcs infantils i en un 75% de les entrades d’escoles.

En un de cada cinc parcs infantils hi havia alguna persona fumant dins l’àrea de joc, i es van observar més persones fumant en escoles de barris de nivell socioeconòmic més desafavorit que en les de barris de nivell socioeconòmic més afavorit (53% vs. 32%).De l’estudi també es desprèn que en aquests entorns la presència de nicotina és major en països amb polítiques de control de tabaquisme menys restrictives.

Els infants, molt vulnerables

“Cal recordar que els infants són especialment vulnerables als efectes nocius del fum ambiental del tabac. L’evidència científica ha demostrat que aquest fum és una substància carcinògena, que té efectes adversos per a la salut dels nens i nenes, incloent-hi l’augment de risc de malalties respiratòries”, apunta la dra. Mª José Lòpez, investigadora principal de l’estudi fet per l’ASPB. Tot i que les concentracions de nicotina trobades a espais oberts són menors que en espais tancats, no hi ha cap nivell d’exposició que pugui considerar-se “segur”, segons assenyalen els investigadors.

A més, recorden que les burilles també suposen un problema ambiental i de salut, ja que triguen molts anys a degradar-se, i en espais dedicats als més petits poden ser fàcilment ingerides. En el marc de l’estudi s’ha analitzat també altres espais exteriors com les terrasses de bars i restaurants, i espais privats com les llars o els cotxes de persones fumadores. En total s’han recollit al voltant de 1000 mostres ambientals per avaluar objectivament l’exposició al fum del tabac, prop de 700 a espais públics i 300 a espais privats.

La investigació

Aquest treball de recerca forma part del projecte europeu TackSHS, que té com a objectius estudiar l’exposició al fum ambiental del tabac i a les emissions de les cigarretes electròniques, estimar la càrrega de malaltia atribuïble al tabaquisme passiu en la població europea, especialment en aquelles persones més vulnerables, i impulsar noves polítiques i intervencions que ajudin a reduir el seu impacte. Els principals resultats es presenten a l’exposició fotogràfica ‘Projecte TackSHS: Hi ha fum del tabac en espais infantils a l’aire lliure?’, dins del cicle Art i Salut de l’ASPB.

El projecte TackSHS ha tingut una durada de quatre anys i ha rebut finançament del Programa ‘Horizon 2020’. Ha estat coordinat pel dr. Esteve Fernández de la Unitat de control del tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) / Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i hi han participat persones investigadores de centres de recerca de diversos països europeus, entre ells l’ASPB, encarregada d’avaluar l’exposició al fum del tabac en espais infantils a l’aire lliure i en altres espais públics i privats.

Els resultats d’entrades d’escoles s’han publicat recentment a ‘Science of the Total Environment’, mentre que l’article sobre els resultats de parcs infantils ha estat acceptat per a la seva publicació a ‘Environment International’. Segons la investigadora principal, les dades dels altres espais de l’estudi es troben actualment en anàlisi i preparació per a la seva publicació.

Nou comentari