Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament xifra en 320.000 euros el cost de 250 contenidors cremats la nit de dimarts
  • CA

La ‘rosa de foc’ surt a compte a la indústria dels contenidors. El govern municipal de comuns i socialistes, que ja va condemnar ahir els aldarulls posteriors a la protesta davant la Delegació del govern espanyol, ha subratllat aquest dimecres la despesa pública que suposen els contenidors cremats o malmesos als carrers de Barcelona. “Ahir van cremar 250 contenidors, el cost dels quals és de 320.000 euros, no són xifres petites”, ha advertit el regidor de Presidència, Jordi Martí (Bcomú), en anunciar la suspensió del ple extraordinari de demà.

Fonts municipals confirmen que es van malmetre diferents tipus de contenidor –de preus diversos, per tant– però que el total ascendeix efectivament a aquesta xifra. De mitjana les arques municipals pagaran 1.280 euros per cada contenidor reposat. Precisament fa dos anys el govern d’Ada Colau va obrir un expedient a l’adjudicatària de la recollida de brossa, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), per falsejar les dades de contenidors cremats a la ciutat. Segons havia publicat aleshores El País, l’empresa hauria inflat al 2012 la factura –de 47 a 72 contenidors, un 53% més– dels danys causats per una vaga general. 

Malgrat el precedent, de totes les despeses que hagin pogut ocasionar les protestes dels darrers dos dies, el consistori ha xifrat la reposició dels contenidors. L’Ajuntament no disposa encara d’una valoració de quant està costant eliminar la cera de l’asfalt i les voreres, un tema que la vigília preocupava al govern municipal. Aquest migdia la brigada municipal seguia rascant la cera. Va demanar a Òmnium Cultural que no cridi a portar espelmes a les manifestacions per la dificultat de retirar després la cera que en cau i va proposar com a alternativa que els concentrats fessin llum amb els seus mòbils.

Martí ha matisat, això sí, que als 320.000 euros citats cal sumar-hi el cost de “les neteges suplementàries” i de “l’asfaltat de carrers afectats que encara s’està valorant”. “No són coses que ens agradin, no hauria de tornar a passar a la ciutat”, ha defensat. El regidor ha recalcat la posició dels comuns en contra de la sentència però ha argumentat que “és combinable perfectament la legítima protesta amb evitar aquestes situacions que encara dificulten més la sortida al conflicte”.

La tinenta d’alcaldia del PSC, Laia Bonet, ha fet una nova crida a la calma i també ha emfatitzat el cost dels “incidents” d’ahir: “Els costos que provoquen en termes de mobiliari urbà és el més evident, però també es generen costos addicionals amb la necessitat d’asfaltar carrers”. “Vull llançar un missatge molt clar de suport i de recolzament a tots els serveis municipals, que han hagut de treballar en unes condicions que malauradament no són les òptimes per tornar a recuperar el màxim possible la normalitat d’una ciutat que no té aturador i que avui al matí s’havia de tornar a posar en marxa”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa